Krémová polévka ze zeleného chřestu

chrestova polevka

Čerstvý chřest je opravdová dobrota a jeho sezóna je tu.

Připravte si tuto jednoduchou a velice chutnou polévku.

Jak poznat čerstvý chřest?

Chřest sklizený v den nákupu, poznáte tak, že když do něj zaryjete nehet, začne ze stonku vytékat tekutina. Takto čerstvý chřest asi nedostanete jinde než na trzích. Čerstvý chřest ale poznáte i jinak. Nesmí jít ohnout, pokud jej ohnete a stonek nepraskne, pak rozhodně není čerstvý.

Pro 4 mlsouny:

15 stonků zeleného chřestu
1 cibule
4 lžíce másla
1,5 l kuřecího vývaru
1 kelímek smetany ke šlehání
pepř

Z chřestu odřízneme zdřevnatělé stonky a nakrájíme na malé kousky. Máslo rozpustíme v hrnci a opečeme na něm cibulku. Jakmile zesklovatí, přidáme chřest a chvíli opékáme. Zalijeme vývarem a vaříme zhruba 10 minut, dokud chřest nezměkne. Špičky chřestu vyndáme na ozdobu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu a chvíli povaříme. Dochutíme pepřem.

Sandra Špačková
foto: Doug Beckers


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>