Pečená pražma s limetovou omáčkou

Pražma neboli doráda je menší mořská ryba. Má bílé pevné maso s malými kostičkami.

Rozlišujeme tři druhy. Pražma královská je stříbrná a má mezi očima zlatavé místo. Ta se loví Středozemním moři a má nejchutnější jemné a šťavnaté maso. Pražma růžová pocházející z Atlantiku, je nazlátlá s růžovými ploutvemi a má dobré, ale o něco méně chutné maso. Pražma šedá je nejmenší, loví se jak v Atlantiku, tak i ve Středozemí, je šedá a její maso je nejméně jemné ze všech tří druhů.

Pokud si chcete opravdu smlsnout, kupte si pražmu královskou. Chuťový zážitek je zaručen.

Pro 4 mlsouny:

4 filety pražmy
2 stroužky česneku
1 citron
1 lžička oregána
sůl
alobal

2 hrnky rýže
300 g hrášku
sůl
1 plechovka rajčat
pepř
špetka soli

4 šalotky
1 svazek bazalky
4 limety
4 lžíce olivového oleje

Pražmu omyjeme a kuchyňskou utěrkou zlehka osušíme. Česnek prolisujeme a v misce smícháme s oregánem a citronem. Filety osolíme, potřeme česnekovou směsí, zabalíme do alobalu a v lednici necháme hodinu marinovat.

Rýži, hrášek dáme do hrnce, zalijeme 4 ½ hrnky osolené vody. Přivedeme k varu a 15 minut povaříme. Všechna voda by se měla vsáknout. Poté přimícháme plechovku rajčat. Lehce osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru.

Troubu předehřejeme na 200 °C.  Filety položíme na vrstvu alobalu kůží dolů a zešikma ji nařízneme. Filety do alobalu pečlivě zabalíme a pečeme po dobu 25 minut.

Mezitím šalotku nakrájíme na jemno a lístky bazalky natrháme. V míse smícháme šalotku, bazalku, limetovou šťávu a olivový olej. Osolíme, opepříme. Podáváme se zeleninovou rýží a pečenou pražmou.

rdc
foto: www.edeka.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>