Topinambur – diabetický brambor

topinambur

Topinambury jsou hlízy podobající se našim klasickým bramborám, které rozhodně stojí za naši pozornost.

Jejich hlízy připomínají brambory, ale ve skutečnosti se jedná o rostlinu příbuznou se slunečnicí. Topinambury mají severoamerický původ a původně byly pěstovány Indiány. Do Evropy byly přivezeny v 17. století. Své jméno získaly po indiánském kmeni Tupimabus. Někde se jim přezdívá jeruzalémské artyčoky či židovské brambory.

Tato žlutá květina rozkvétá v několika metrové výšce a může být pěknou ozdobou zahrad. Jí se však jen hlízy, rostoucí pod zemí. Hlízy lze konzumovat celoročně, avšak v průběhu roku mění svou chuť. Obvykle se sklízejí od listopadu až do března, to také bývají nejchutnější.

Oblíbené jsou v židovské a arabské kuchyni, nejvíce pak ve Francii a Spojených státech. U nás se dříve užíval především pro krmení hospodářských zvířat, nyní ho však znovu objevujeme pro jeho léčivé účinky a obsah látek lidskému zdraví velice prospěšných.

Hlízy obsahují velmi kvalitní olej, také obsahuje vitamin C. Z minerálních látek v nich najdeme především draslík, fosfor, vápník, hořčík, křemík a železo. Obsahuje i inulin, právě ten je velmi vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu cukru v krvi a ničí volné radikály. Dokonce se z něj vyrábí sladidlo pro diabetiky.

Topinambury dokáží redukovat nadváhu. Napomáhají činnosti trávicí soustavy, jater a ledvin. Jejich konzumace se doporučuje těhotným ženám, protože zmírňují křeče a nevolnosti. Dále dokáží snížit hladinu cholesterolu v krvi a moc se nehovoří o tom, že mají i detoxikační a antistresové účinky.

Konzumovat je lze jak za syrova, tak tepelně upravené. Jejich chuť mnohé překvapí, je mírně nasládlá s oříškovým nádechem. Je potřeba je důkladně očistit kartáčkem. Poté je můžeme vařit, dusit, zapékat nebo smažit. Pokud je jíme za syrova můžeme jimi nahradit ředkvičky. Uvařené nám zase nahradí brambory. Oproti nim obsahují více vody a jsou dříve uvařené.

Jejich skladování se doporučuje v igelitovém sáčku v lednici, kde vydrží přibližně jeden týden.

Sandra Špačková

 

Poklady klasické české kuchyně – Roman Vaněk lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>