Vepřová kotleta plněná středozemní nádivkou

veprova-kotleta

Skoro by se dalo říct, že vepřové maso je naším národním masem. Prakticky nikoho neurazí. A známe ho na všechny možné způsoby. Vepřové maso obsahuje kromě bílkovin, vitaminy B, draslík a zinek.

Slovo kotleta je odvozeno z francouzského côte, respektive z latinského costa, což znamená „bok“ či „žebro“). Kotleta je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla ji seženeme s kostí. Kotlety se zpracovávají pečením nebo i grilováním, možná je však úprava v podobě smažení nebo vaření.

Dnes si můžete smlsnout na plněné kotletě.

Pro 4 mlsouny:

cca 500 g vepřové kotlety
lžíce olivového oleje
1 větší cibule nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku, rozdrceného
½ hrníčku jemně nasekaných sušených rajčat (naložených v ol. oleji)
½ hrníčku nakrájených oliv
hrst rozdroleného feta sýru
hrst jemně nasekané petržele
sůl a pepř na dochucení

Předehřejeme troubu na 220 °C. Rozehřejeme si olej a na něm si dozlatova osmažíme cibuli. Přidáme česnek, rajčata, olivy zhruba 3 minuty povaříme. Sejmeme z plamene a necháme vychladnout. Do směsi přidáme fetu a petržel a promícháme.

Kotletu ostrým nožem prořízneme, tím vytvoříme kapsu a naplníme nádivkou. Spíchneme špejlí, osolíme a opepříme. Takto připravené maso vložíme do rozpálené trouby, přikryjeme alobalem a pečeme dokud nebude vnitřní teplota 62°C, pokud nemáme teploměr, pak nechejte péct zhruba 30 minut. Poté troubu vypněte, ale maso ještě nechejte 5 minut dojít.

Po vyjmutí z trouby, odstraníme špejli, zešikma nakrájíme na plátky a podáváme například s novými brambory.

rdc
foto: kov billi, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>