Vepřová panenka v mátové šťávě

Vepřová panenka, nejlibovější maso z vepře řadící se do kategorie I.jakosti.  Stejně jako hovězí svíčková je to sval pod hřbetem.  Občas se jí proto říká vepřová svíčková.

Její maso se výtečně hodí na minutky a medajlonky. Také se s oblibou plní a dělají se z ní rolády. Výtečná je marinovaná a jen zlehounka orestovaná.

Vyzkoušejte její netradiční úpravu. V kombinaci se zázvorem, medem a mátou si ji jistě zamilujete a zařadíte do svých oblíbených mlsných receptů.

Pro 2-3 mlsouny:

1 vepřová panenka (cca 600g)

4 limetky

2 lžíce medu

4 lžíce rumu

1 lžíce olivového oleje

¼ mletého zázvoru

hrst čerstvé máty

Pekáček si vymažeme olejem a předehřejeme troubu na 190 °C. Mezitím si do větší mísy vymačkáme šťávu z limetek. Šťávu rozmixujeme spolu s medem, rumem, olejem, zázvorem a výrazně posolíme.

Nožem si do panenky nakrojíme malé řezy. Maso dáme do misky se šťávou a maso v ní na všech stranách obalíme a necháme uležet, dokud se trouba nepředhřeje. Poté maso přemístíme do pekáče a dáme do trouby. Během prvních 15 minut maso pravidelně poléváme připravenou šťávou. Pečeme dokud vnitřní teplota nedosáhne 70°C (cca 20-30 minut). Vyjmememe a necháme ještě 5 minut dojít. Poté nakrájíme na2 cm silné plátky. Zasypeme mátou.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>