Vepřová panenka pečená ve slanině a smetanové omáčce

Pochutnejte si na vepřové panence zapečené ve slanině.

Její chuť skvěle doplní smetanová omáčka s rajčaty.

Nezapomeňte si k pokrmu připravit i oblíbený salát.

Aby byla vepřová panenka správně propečená, nejprve ji na pánvi krátce orestujte a poté vložte do rozehřáté trouby. Pečte 18 – 20 minut podle velikosti. Panenka by měla být po upečení růžová, ale nesmí být krvavá.
Po vytažení ji zabalte do alobalu a nechte asi asi 5 minut odpočinout a dojít.

Pro 4 mlsouny:

800 g brambor
2 vepřové panenky
6-8 plátků snídaňovéhé špeku nebo anglické slaniny
300 g rajčat
1 větší cibule
olej
sůl, pepř
1 lžíce mouky
1/4 litru vývaru
200 ml smetany ke šlehání
1/2 svazku bazalky
40 g másla

Brambory uvařme v osolené vodě doměkka. Mezitím očistíme panenku a omotáme ji špekem či slaninou. Rajčata očistíme a rozpůlíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Olej rozehřejeme na pánvi a ze všech stran na něm orestujeme maso. Osolíme, opepříme a dáme do pekáčku. Na stejnou pánev dáme cibuli a osmažíme, po chvíli přidáme i rajčata. Asi po dvou minutách zaprášíme moukou, promícháme a přilijeme vývar a smetanu. Přivedeme k varu a povaříme asi 3 minuty. Bazalku natrháme a přimícháme do omáčky. Omáčku dochutíme solí a pepřem a zalijeme jí maso. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi 20 minut. Uvařené brambory oloupeme. Máslo rozpustíme.Podáváme s omáčkou s brambory zalitými máslem.

Sandra Š.
foto: lecker.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>