Větrníky z odpalovaného těsta s lahodným krémem

kremove vetrniky

No řekněte, kdo by neměl rád větrníky. A co teprve až vyzkoušíte ty domácí. Věřte, že po těchto větrnících se jen zapráší.

Věděli jste, že za vznikem odpalovaného těsta stojí cukrář Panterelli z Florencie a těsto vytvořil pro dortík Popeline pro Kateřinu Medicejskou?

Těsto se mnohým zdá příliš složité, ale není tomu tak. Při pečení je ale nutné mít na zřeteli počáteční vyšší teplotu a vodu na plechu pro vytvoření páry.

na odpalované těsto:

250 g másla
3 g soli
10 g cukru
100 g másla
140 g hladké mouky
4-5 vajec

Mléko, sůl a máslo přivedeme k varu a vsypeme mouku. Mícháme, až se spojí v hmotu a restujeme, až se nelepí na vařečku. Hmotu necháme vychladnout a postupně do ni přimícháváme vejce. Naplníme cukrářský sáček a na vymazaný a moukou posypaný plech nastříkáme tvary. Vložíme do trouby a prvních deset minut pečeme na 220 stupňů Celsia. Pozor – pečeme s párou – pokropíme nastříkaný plech vodou. Po deseti minutách stáhneme na 180 stupňů Celsia a dopékáme asi 20 minut.

na krém:

200 g másla
100 g krupicového cukru
350 ml smetany
50 g moučkového cukru
40 g vanilkového pudinkového prášku
½ vanilkového cukru
1 žloutek

Krupicový cukr rozpustíme na pánvi na karamel, zalijeme 2 dl smetany a za stálého míchání rozvaříme. V hrnci rozmícháme ve zbylé smetaně pudink a žloutek, přelijeme karamelem se smetanou a za stálého míchání! uvedeme do varu. Povaříme dvě minuty, sejmeme z ohně a za občasného míchání necháme vychladnout. Krém za pomocí mixéru našleháme, přimícháme moučkový cukr a po částech změklé máslo a vanilkový cukr. Ušleháme v lehký krém.

Krémem naplníme rozříznuté větrníky a přiklopíme.

Sandra Špačková
foto: pixabay.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>