Avokádo, máslo námořníků

avokado

Avokádo je plodem hruškovce přelahodného, stále zeleného stromu dorůstajícího až výšky 20 metrů. Pochází z oblasti Střední Ameriky, kde ho původní obyvatelé šlechtili z plané rostliny s mnohem menšími plody. Jeho pěstování se díky španělským dobyvatelům Ameriky postupně rozšířilo do dalších teplých oblastí. V Evropě ho dnes běžně najdeme ve Španělsku a Řecku. Masivně se pěstuje na Floridě, v Latinské Americe a v Kalifornii.

Aztéci jej považovali za afrodiziakum, a právě pro tuto vlastnost ho zbožňoval i fracouzský král Ludvík XV. Staří námořníci ho pro jeho snadnou roztíratelnost a oříškovo – máslovou chuť překřtiti na „máslo námořníků“ a mazali si jej na sušenky. Avokádo miloval i Ernest Hemingway a považoval jej za ovoce z ráje.

Avokádo je jedním z nejvýživnějších druhů ovoce, jaké existují. Ze všech druhů ovoce obsahuje nejvyšší obsah železa. Spolu s banány obsahují nejvíce vitaminu B6.

V porovnání s jiným čerstvým ovocem avokádo obsahuje relativně málo vody. Méně jí mají jen banány a olivy.

Do jídelníčku by ho určitě měli zařadit vegetariáni a sportovci, obsahuje totiž až 20% tuku, který je z valné části zastoupen ve formě nenasycených mastných kyselin. Podobně významné je avokádo jako zdroj bílkovin. Doporučuje se tedy kojícím a těhotným ženám, lidem trpícím únavou nebo pro rekonvalescenci a celkové posílení organismu. Pyšní se i obsahem silných antioxidantů v podobě vitamínů E, C a A (karotenů). Antioxidanty podporují regeneraci buněk, zbavují tělo toxinů, pomáhají v boji proti buněčnému stárnutí. Látky obsažené v avokádu také snižují hladinu inzulinu v krvi. Avokádo je vhodným doplňkem léčby arteriosklerózy a hypertenze.

Nejen jeho vnější aplikace, ale i konzumace mají příznivý vliv na naši pleť.

V kosmetických salonech využívají masky z avokáda především na suchou pleť se sklonem k vráskám a předčasnému stárnutí.

Avokádo je vždy potřeba omýt, rozříznout na polovinu, vyjmout pecku a obsah nejlépe vydlabat lžící. Pak už je to na každém z nás. Důležité je dužinu hned po vyjmutí ze slupky pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své drahocenné látky. Avokádo není ani sladké, ani kyselé, a proto se dá přidávat do všech druhů salátů a jídel bez ohledu na jejich chuť. Vyrábí se z něj osvěžující šťáva. Je nedílnou součástí guacamole. Lze ho zapékat se sýrem nebo z něj připravit polévku. Jeho využití je zkrátka mnohostranné.

To nejlepší avokádo lze zakoupit v březnu a dubnu, kdy se jedná o větší a jemnější druh plodu. Při nákupu se řídíme hmatem. Ještě tvrdé plody postupně dozrají a změknou, pro okamžitou spotřebu je třeba vybírat plody měkčí. To poznáme lehkým pomačkáním jedním prstem. Příliš měkké plody, u kterých po otlaku zůstane ve slupce důlek, už bychom něměli kupovat. Na slupce nesmí být  tmavé skvrny, což značí plíseň. Zralé plody uchováváme v lednici.

rdc
foto: Louis Hansel, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>