Jak poznat zralé avokádo a jak ho nechat dozrát?

avokado

Avokádo, dnes již běžně k dostání i v našich končinách. Přece jen ale neroste na našich zahradách a dováží se většinou až z Mexika.

Aby k nám nedoputovaly plody přezrálé, musí se sklízet předčasně. Dokonce tak předčasně, že ještě ani na pultech našich obchodů není zralé. Často se tak můžeme u cenovky dočíst, že se jedná o produkt určený k dozrání.

A dozrát bychom avokádo rozhodně měli nechat. Jedině tehdy totiž bude mít lahodnou chuť a lehce krémovou konzistenci.

Abyste si pochutnali, vybírejte i v obchodě pečlivě. Vybírejte ho a uchovávejte tak, aby nebylo otlučené ani pomačkané.

Jak poznat, že je avokádo zralé a jak jej nechat dozrát? 

Jak poznat zralé avokádo?

Tak akorát zralé avokádo poznáte, že je na dotek měkké a že stopka jde lehce zatlačit dovnitř.

V obchodech většinou narazíte na samé tvrdé kousky, které mají do zralosti ještě daleko a u některých je to i přímo napsané.

Jak nechat avokádo dozrát?  

Existuje hned několik způsobů. Dočíst se můžete, že lze i tvrdé avokádo za pár minut proměnit ve zralý plod… Výjmkou nejsou ani zaručené návody, jak avokádo nechat dozrát v troubě.

Experimentujte jak je libo, nám se ale osvědčil přirozený proces, díky kterému plod získá svou máslovou konzistenci a chuť.

Nezralé avokádo vložte novin a nechte dozrát při pokojivé teplotě. Avokádo takto změkne za den až dva.

Nemáte-li doma noviny, postačí papírový sáček z obchodu. Do něj avokádo zabalte s banánem či jablkem a nechte rovněž při pokojové teplotě. Za dva až tři dny by mělo připravené ke zpracování.

Máte rádi avokádo? Znáte ještě jiný způsob, jak ho nechat dozrát? Podělte se s ostaními mlsouny.

Martina M.
foto: unsplash/ Louis Hansel


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>