![ISO
400 ISO
400](http://www.mlsanicko.cz/wp-content/uploads/2012/06/Guacamole.jpg)
Je velmi populární mexický pokrm. Základem je avokádo, rajče a sůl. Mexičané jsou na guacamole náležitě pyšní, jejich strava totiž nebyla v chudém Mexiku přiliš pestrá, a tak díky guacamole doplňovali potřebné vitaminy a organické tuky.
Historické prameny uvádějí, že se tato zelená omáčka připravovala již 200 let před naším letopočtem. K tomuto účelu měli velké hmoždíře, tzv. molcajete. V této nádobě nejprve rozdrtili avokádo, k tomu přidali rajčata a pokrm jen podle chuti dosolili. Dnes guacamole známe velmi podobně, jen se doplňuje o cibuli, chilli a koriandr.
Zralé avocado poznáme tak, že jej lehce zmáčkneme, pokud je pružné, ale ne rozměklé a pokud na něm nejsou černé skvrny, pak je v pořádku. Můžeme jej koupit i tvrdé, tedy nedozrálé, zabalit do novin a nechat dva – tři dny v pojové teplotě dozrát.
Pro 4 mlsouny:
2 lžíce limetkové šťávy
250 g rajčat
1 svazek jarní cibulky
2 červené chilli papričky
1 červená feferonka
½ svazku koriandru
sůl
pepř
taco chipsy a plátky
limetky na zdobení
Avokáda rozpůlíme, zbavíme pecky a dužninu vyškrábeme lžící. Dužninu avokáda pokapeme trochou limetkové šťávy. Slupky avokáda odložíme stranou. Dužninu rozmixujeme na pyré. Rajčata omyjeme, křížem nařízneme, vložíme do vroucí vody, zchladíme, zbavíme slupky a jader, pokrájíme na kostičky a nakonec nasekáme nadrobno. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Chilli papričky omyjeme, zbavíme semen a nasekáme nadrobno. Feferonky omyjeme, zbavíme semen a rovněž nasekáme nadrobno. Bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme na jemno. Rajčata smícháme s avokádovým pyré, cibulkou, chilli papričkami, feferonkami, bylinkami a zbytkem limetkové šťávy. Avokádové pyré důkladně promícháme a naplníme jím prázdné avokádové slupky. Talíře před podáváním ozdobíme taco chipsy a plátky limetek.
rdc
foto: Daniel Bishop