Medvědí česnek vybízí k jarním očistným kúrám

medvedi-cesnek

Medvědí česnek (Allium ursinum L.) najdeme v lesích, vysoký je zhruba půl metru a listy jsou velmi podobné konvalinkám, jejich květy jsou však značně odlišné. Obě bylinky od sebe lze rozeznat jejich vůní. Listy vyrůstají ze země v dubnu, květnu, a někdy i dříve. Kvete však až uprostřed května a v červnu.

Tato bylinka, voní a chutná po česneku a je oblíbenou pochoutkou zvířat, především medvědů, odkud taky pramení její název. O medvědeh se traduje, že rostlinu vyhledávají po zimním spánku, aby si jí pročistili žaludek, střeva a krev. Medvědí česnek se přímo nabízí k jarním očistným kúrám. Má stejné aroma a podobnou chuť jako klasický česnek, jeho výhodou však je, že konzumenta pak neprovází žádný zápach.

Medvědím česnekem v jarních měsících doplňujeme vitamíny a minerální látky, dezinfikujeme trávicí trakt, podporujeme chuť k jídlu. Tím působíme preventivně na nemoci typické pro jarní měsíce, jako je zánět dýchacích cest, rýma a kašel. Vzhledem k vysokém obsahu aliinu je dobrým pomocníkem v boji proti cholesterolu, nemocem srdce a cév a snižuje srážlivost krve.

Listy a stonky můžeme přidávat do zeleninových salátů, které pak získají pikantní česnekovou příchuť. Používáme je stejným způsobem jako například pažitku, dáváme je do polévek, pomazánek, nádivek, omáček i masových pokrmů.

Pesto z medvědího česneku:

svazek (cca. 5 dkg) medvědího česneku
hrst vlašských ořechů
3 lžíce olivového oleje
sůl
30 g parmezánu

Medvědí česnek umyjeme. Listy rozmixujeme spoulu s vlašskými ořechy a postupně přiléváme olej. Poté přisypeme nastrouhaný parmezán a dochutíme lehce solí – pozor, parmezán je sám o sobě dost slaný. Pesto je chutnější, když se nechá chvíli odležet v lednici. Používáme do těstovin nebo jen tak na pečivo.

 

Veronika Jeřábková


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>