Bramborové švestkové knedlíky (Gnocchi con le Prugne) jsou pokrmem pocházejícím z oblasti Alto Adige a Trentino. Pěstování brambor zde má totiž dlouhou tradici. Někteří dokonce tvrdí, že místní lidé byli první, kdo se s hlízami spřátelili. Brambory zde mají mnohostranné využití a dlouhou dobu byly hlavní součástí kuchyně této oblasti.
Pekl se z nich chleba, jedly se horké se sýrem nebo mlékem, zbylé studené se pak krájely na tenké plátky a poté se připravovaly se zálivkou ze soli a octa.
Dnes se v Alto Adige a v Trentinu připravují oblíbené bramborové knedlíky v mnoha variacích. A my jsme dnes pro vás připravili tu se švestkami.
Pro 4 mlsouny:
150 g polohrubé mouky
200 g vypeckovaných švestek
100 g parmazánu
sůl
Brambory uvaříme, oloupeme a protlačíme lisem na brambory. Poté je osolíme a spolu s moukou, vejcem a solí je vypracujeme v těsto. Utvoříme placku a každou naplníme vypeckovanou švestkou. vytvarujeme knedlíky a vaříme je v dostatečném množství vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Podáváme polité rozehřátým máslem a posypané nastrouhaným sýrem.
Tip: Mimo švestkovou sezónu můžeme jako náplň použít povidla.
Sandra Š.