Citrónový koláč

citronovy kolac

Stačí jen jeden kousek a koláč si vás svou intenzivně sladkokyselou chutí podmaní.

Koláč je dostatečně sladký, ale ne zase příliš. Je skvělý, když máte chuť na něco lehkého a osvěžujícího.

Pokud chcete ochutnat citrónový koláč, jak se patří, vydejte se do Francie. Právě v této zemi má totiž svůj původ a najdete jej v každé patisserii.

 

Na koláčovou formu o průměru 26 cm
Těsto:

250 g hladké mouky
125 g másla
70 g krupicového cukru
2 žloutky
5 cl vody
špetka soli

Náplň:

2 bio citróny
4 vejce
180 g hnědý cukr
1 vanilkový lusk
150 g crème fraîche

Navrch:

2 citróny
4 lžíce cukru
2 lžíce vody

Troubu předehřejeme na 175 °C a formu vyložíme pečícím papírem. Z mouky, másla, cukru, žloutků, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice, kde necháme hodinu odležet. Poté těsto vyválíme mezi fóliemi. Těstem vyložíme dno formy i část okraje a místy propícháme vidličkou. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Vyjmeme a necháme vychladit.

Mezitím připravíme náplň. Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Pak vmícháme nastrouhanou kůru a šťávu z citrónů, vyškrábaná vanilková semínka z vanilkového lusku a crème fraîche. Pořádně promícháme. Směs nalijeme na předpečené těsto a vložíme do trouby na 150 °C. Pečeme asi 35 minut, nebo dokud náplň neztuhne.

Citróny omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci smícháme vodu s cukrem a přivedeme za stálého míchání k varu. Přidáme plátky citrónů a vaříme asi 6 minut. Ještě trochu teplé vyložíme na koláč.

Martina M.
foto: Butaris


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>