Fígle vaření

polevka

Šťavnatá masová roláda

Aby byla masová roláda šťavnatá a křehká, nejprve ji opečeme na rozpáleném oleji, pak zalijeme horkou vodou a dusíme zakrytou v předehřáté troubě. Když je roláda měkká, vyjmeme ji a výpek podlijeme trochou vody. Nezapomeneme připečený tuk na stranách pekáče seškrábat do výpeku.

Víno zjemní sos

Maso můžeme podlévat i vínem. Vínem podléváme již při pečení a poté ho použijeme i na dochucení šťávy.

Kukuřici nikdy nevaříme ve slané vodě, byla by tvrdá. Do vody je vhodné přidat několik kapek citrónové šťávy, protože kukuřice si zachová svoji barvu.

Silný vývar

Masový vývar vaříme vždy na mírném ohni a vzniklou pěnu opatrně sbíráme.  Vývar vaříme několik hodin, aby byl silnější.

Nedopité víno zamrazíme do kostek ledu a používáme k ochucení masa a omáček.

Pečivo z listového těsta před pečením na několika místech propíchneme vidličkou.

Do těsta na litý perník přidáme jeden nastrouhaný surový brambor – bude dlouho vláčné.

Do drobenky můžeme přidat 2 lžíce medu, bude křupavější.

Pokud přesolíte polévku, povařte v ní rozšlehaný bílek nebo syrové plátky brambor. Bílek či brambory před podáváním vyjměte.

Knedlíky jako od maminky

Knedlíky vařené ve vodě se nám nepřilepí ke dnu hrnce, vložíme –li je před tím do mikrotenového sáčku. Bramborové těsto na knedlíky se pěkně zbarví, když do něj přimícháme karotku. Pokud do vody vsypeme 2 lžíce hladké mouky, těsto se nerozvaří.

Těsto lépe kyne, když do něj místo mléka použijeme jogurt.

Koláče před pečením potřeme bílkem se lžičkou medu, budou mít lepší barvu.

Bábovka bude kypřejší, když do těsta přilijeme rum nebo koňak. Formu můžeme místo strouhanky vysypat kokosem.

Koláče, cukroví nebo plněné buchty uložené v mrazáku rozmrazujeme výhradně při pokojové teplotě.

Děláme-li karbanátky, budou šťavnatější, když do1 kgmletého masa přidáte 1 velký syrový brambor nastrouhaný najemno. Dobré je také oddělit žloutky od bílků, žloutky zamíchat do mletého masa a z bílků ušlehat sníh, který před smažením vmícháme do hmoty.

Teplý tvarohový koláč s drobenkou hned po vyjmutí z trouby přelijeme několika lžičkami smetany. Vydrží déle čerstvý.

Krém vydrží déle, když do máslové náplně přidáme trochu koňaku.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>