Käsespätzle aneb sýrové špecle

Hohe Mut Alm

TYROLSKO S CHUTÍ. 

Stále více Čechů míří za zimními i letními radovánkami do tyrolských Alp, které poskytují celoroční vyžití. Byla by škoda, kdybychom si nechali ujít místní gastronomické speciality, které v mnohém připomínají českou kuchyni. Asi není překvapením, že základní ingredience pro přípravu těch nejvyhlášenějších pokrmů tvoří regionální farmářské produkty.

My jsme měli možnost ochutnat některé z nich ve vyhlášené vysokohorské chalupě Hohe Mut Alm, ale také v nové designové vysokohorské restauraci ICE Q s tím, že jsme pro vás získali i recepty na jejich přípravu.

Käsespätzle aneb sýrové špecle - Základem jsou horké špecle, někdy nazývané také noky, doplněné strouhaným sýrem, střídavé položené na pánev a zdobené smaženou cibulkou a česnekem.

Pro 4 mlsouny: (příprava asi 40 minut) 

125 ml mléka
500 g hrubé mouky
5 vajec
muškátový oříšek nastrouhaný najemno
300 g kvalitního tvrdého sýra (tzv. horský)
2 cibule
2 polévkové lžíce sádla
1 svazeček česneku
sůl
olej
pepř
mletou papriku
mouku

Z mouky, vajec, mléka, soli a muškátového oříšku vypracujeme pomocí kuchyňského robota a následně i hnětením tuhé těsto. Z těsta pomocí struhadla na noky tvarujeme špecle, které dáme vařit asi na 1 ½ minuty do vroucí osolené vody. Často mícháme do doby, než nám vyplavou napovrch. Hotové špecle vyjmeme a necháme dobře okapat a oschnout.  Rozpálíme pánev a rozpustíme 2 polévkové lžíce sádla. Přidáme špecle, nastrouhaný horský sýr a dále smažíme, dokud se sýr dobře neroztaví. Noky přelijeme 1 naběračkou vroucí vody, krátce promícháme.

Na ozdobu a dochucení si připravíme tenké kroužky cibule. Poprášíme ji moukou a mletou paprikou, osmažíme dozlatova na oleji (nebo i sádle). Osmaženou cibulku vysušíme na papírových kuchyňských utěrkách a dozdobíme připravené sýrové špecle. Servírujeme posypané česnekem a pepřem rovnou na pánvi.

Hohe Mut Alm


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>