Polévka z červené řepy

Tato polévka z červené řepy je velice hustá a vydatná. Rozhodně si ji připravte i s přílohou z indického chleba, datlí a zázvoru. Tyto ingredience dodají zdravé červené řepě úplně jiný rozměr.

Pro 4 mlsouny:

800 g červené řepy

sůl

1 brambora

1 červená cibule

15 g čerstvého zázvoru

1 chilli paprička

½ lžičky koriandru

2 lžíce oleje

300 ml šťávy z červené řepy

600 ml vody

cukr

příloha:

2 plátky indického chleba

1 lžička oleje

3 sušené datle

5 g čerstvého zázvoru

hrst lístků koriandru

1 lžička másla

½ limetka

Červenou řepu necháme vařit ve vroucí osolené vodě, dokud nezměkne, přibližně jednu hodinu. Mezitím oloupeme bramboru a nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Chilli papričku rozřízneme a očistíme od semínek a spolu s oloupaným zázvorem jemně nakrájíme. Koriandrová semínku v hmoždíři rozdrtíme.

Změklou červenou řepu slijeme a necháme chvíli vychladnout. Poté nakrájíme najemno. Olej v hrnci rozehřejeme a všechny připravené suroviny na něm podusíme. Zalijeme vodou a šťávou z červené řepy. Ochutíme špetkou soli a trochou cukru. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 25 minut. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme. Skrz větší cedník přelijeme do druhého hrnce.

Indický chléb v pánvi postupně na oleji dokřupava opečeme. Poté nakrájíme na menší kousky. Datle vypeckujeme a nakrájíme na kostky. Oloupaný zázvor najemno nakrájíme. Koriandr natrháme. V pánvi rozehřejeme máslo a všechno na něm 1 minutu prohřejeme. Zakápneme šťávou z limetky. Polévku podáváme s chlebovou směsí.

Na koho bude polévka příliš výrazná, může její chuť zjemnit smetanou.

rdc

foto: Ulrike Holsten

p


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>