Quiche

quiche_francouzksy-slany-kolac

Je slaný koláč, který je velice oblíbeným francouzským pokrmem. Francouzi tvrdí, že první koláč vznikl v lotrinském městě Nancy v 16. století. Pekař, jehož jméno se však nezná, upekl koláč z chlebového těsta, vejce a slaniny. Právě tento koláč se  stal předchůdcem klasického receptu quiche, do kterého se dnes přidává i creme fraiche nebo smetana a namísto chlebového těsta se připravuje z těsta slaného.

Pravděpodobně však pochází z německého Alsaska a Lothringenu, právě z názvu tohoto města byl pak převzat francouzský název Lorraine a německé slovo Kuchen bylo základem pro quiche.

Po druhé světové válce, se stal quiche populárním v Anglii a poté ve Spojených státech. Protože zeleninové ingredience v tomto pokrmu převládají, byl dlouho považován za především ženský pokrm. Dnes se však quiche připravuje s žampiony, kuřecím či hovězím masem, mořskými plody, šunkou, zajímavá je například kombinace vanilkového krému a ovoce.

Quiche Lorraine

Pro 4 mlsouny resp. na 4 tartletky resp. kulatá forma o průměru 24 cm

Na těsto:

80 g celozrnné mouky

80 g hladké mouky

80 g másla

sůl

voda dle potřeby

Mouky si smícháme, prosejeme a vysypeme na vál, uděláme důlek, do kterého dáme změklé máslo, špetku soli a přilijeme trochu vody. Těsto zpracujeme, pokud není dostatečně tuhé, přidáme ještě trochu vody. Poté těsto rozválíme a vypodložíme si jím formu.

150 g slaniny

100 g cibule, ideálně šalotky

100 g ementálu

3 celá vejce

2 smetany ke šlehání

sůl

pepř

muškátový oříšek

Slaninu nebo panchettu si osmažíme spolu s cibulkou, dáme na koláč, pozor však na přebytečný tuk, ten je potřeba scedit. Posypeme nastrouhaným sýrem. V misce si prošleháme smetanu, vejce, sůl, pepř a špetku mletého muškátového oříšku. Směs nalijeme na koláč a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut.

rdc
foto: sandie clarke, unsplash


4 Reakce na Quiche

  1. marko bogdanovič napsal:

    „Protože zeleninové ingredience v tomto pokrmu převládají, byl dlouho považován za především ženský pokrm.“ – to myslíte vážně??

  2. malikovka napsal:

    Já teda musím říct, že souhlasím s tím, že zeleninu v naší zemi jí pořád především ženský. Vždyť ani děti ve školách ji nechtějí. O salátech ani nemluvě, všimli jste si někdy v restauraci chlapa, který si dá dobrovolně zeleninový salát??

  3. sqr napsal:

    hmmm, jestli ono to bude ale spíš tím, že u nás nenajdete moc restaurací, kde by měli kvalitní zeleninové nebo těstovinové saláty :-)

    • rub napsal:

      Kvalitní zeleninové saláty se v českých hospodách opravdu dohledat nedaj, už proto, že i ty čerstvě a kvalitně přirpavené jsou z průměrných supermarketových a chuťově sterilních surovin.

      Na druhou stranu, můžete si ho udělat doma z vlastních. na což čeští chlapi rovněž dlabou zvysoka. Pak je ovšem přední příčka v rakovině trlustého steva logická..

Napsat komentář k marko bogdanovič Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>