
Maso candáta patří mezi nejjemnější maso sladkovodních ryb, nemá totiž příliš svalových kůstek. Jeho příprava není nikterak složitá a nezabere nám mnoho času.
Jeho maso je tak jemné, že je škoda jeho chuť přebíjet kořením. Stačí ji jen lehce doplnit vhodnými bylinkami a chutný pokrm je na světě.
Jako příloha se hodí restovaná zelenina a brambory vařené ve slupce s rajčaty.
Pro 4 mlsouny:
200 g karotky
200 g cuket
150 g česneku
100 g cibule
2 lžíce olivového olej
sůl
pepř
špetka cukru
200 ml zeleninového vývaru
1 lžička sušených levandulových lístků
500 g brambor
2 lžíce olivového oleje
100 g cherry rajčat
sůl
pepř
4 filety candáta
sůl
pepř
1 lžíce olivového oleje
20 g másla
1 větvička tymiánu
1 větvička rozmarýnu
Zeleninu očistíme a oloupeme. Karotku nakrájíme na tenké proužky, cuketu na plátky, česnek na kolečka a cibuli na jemné kostičky.
Olej rozehřejeme a zeleninu na něm opečeme. Osolíme, opepříme, přidáme cukr a levanduli. Zalijeme vývarem a dusíme do měkka.
Brambory uvaříme v osolené vodě. Necháme trochu vychladnout, oloupeme a rozčtvrtíme. V další pánvi rozehřejeme olej, přidáme brambory, opečeme dozlatova a poté přimícháme rozpůlená rajčata. Dochutíme solí a pepřem a 5 minut opékáme.
Filety candáta omyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Okořeníme. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo, přihodíme větvičky koření. Filety opečeme z obou stran po 3-4 minutách, nejdříve však kůží dolů.
Servírujeme s bramborami a dušenou zeleninou.
rdc
foto: www.edeka.de