Žabky na deset způsobů

zabky

Tak nám na hradech a zámcích začala nová turistická sezona. Letos ji zpestří také pivo, víno a žabičky!

Jak to? Kromě klasických prohlídek s výkladem se totiž můžeme opět těšit na spoustu doprovodných akcí, a některé z nich jsou určeny pro nás gurmány.

Těm nejzajímavějším akcím se příležitostně budeme věnovat. Podíváme se, kde vás pohostí rybou z nefalšovaných zámeckých sádek umístěných přímo na nádvoří, navštívíme atraktivní zámeckou vinotéku, naučíme se vařit pivo tak, jak ho kdysi vařili Mistři sládci, a budeme sledovat i další výjimečné „mlsné události“.

První v řadě zajímavých gastro-akcí, na něž vás pozveme, se bude konat na zámku Velké Březno. Tam mají akcí pro gurmány připraveno tradičně hned několik, začíná se v dubnu akcí nazvanou ŽABKY NA DESET ZPŮSOBŮ.

Žabky jsou letošní „první díl seriálu“ Hraběcí mlsání.

Ovšem pozor, název Žabky tu není míněn jako žert: Návštěvníci Velkého Března opravdu budou moci ochutnat žabí stehýnka připravená na deset různých způsobů!

Seriál Hraběcí mlsání má podtitul Sami ochutnejte, co se vařilo panu hraběti, a tak je nasnadě, že půjde o přípravu podle dobových receptů.

Při prohlídce se mimo jiné dozvíte, že v minulosti se v českých zemích jedla žabí stehýnka poměrně často, nešlo o žádnou „exotiku“. Proto taky nebyl problém shromáždit různě staré recepty ‒ a který z nich je nejvydařenější, to už může posoudit každý návštěvník sám.

Ani v novodobé historii nejsou žabky na zdejším zámku žádnou novinkou. Už v loňské sezoně totiž byla žabí stehýnka součástí gurmánských prohlídek Hraběcí mlsání. Tehdy byla z opatrnosti připravena jen „klasicky“, tedy smažená v těstíčku, a byla zařazena do pestrého menu.

Návštěvníky ovšem stehýnka tak nadchla, že letos jim byl vyčleněn celý jeden díl prohlídkového seriálu. Z množství rozličných dobových materiálů byl vybrán soubor deseti nejatraktivnějších kuchařských předpisů, přípravy se tradičně ujme certifikovaný mistr kuchař pan Vladimír Kytka z nedalekého hradu Střekova.

Návštěvníci pak při prohlídce Velkého Března dostanou ochutnat, a co jim zachutná, to si mohou zkusit také sami doma uvařit: Pro zájemce budou tradičně připraveny také výtisky originálních receptů.

Co dodat? Akce pro odvážné je připravena na 21. dubna 2012 na státním zámku Velké Březno, mlsat se bude od 10 do 17 hodin.

Dobré chutnání!

Eva Musilová


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>