Zapečený chřest v bešamelové omáčce

Chřestová sezóna je v plném proudu. Nezmeškejte ji!

Až příště v obchodě uvidíte čerstvý chřest, neváhejte a kupte jej.

Na chřestu můžete postavit celé vaše menu.

Začít můžete krémovou chřestovou polévkou a jako druhý chod, vyzkoušejte zapečený chřest se šunkou a goudou v bešamelové omáčce.

O tom, že si pochutnáte, nemůže být pochyb…

Pro 2 mlsouny:

500 g bílého chřestu
500 g zeleného chřestu
sůl
20 g másla
1 lžička cukru
hrst kerblíku
120 g mladé goudy
200 g bešamelové omáčky
pepř
15 g strouhanky
80 g plátků šunky

Chřest oloupeme a zdřevnatělé konce odřízneme. Bílý chřest ponoříme do vroucí osolené vody, ve které jsme rozpustili cukr a 10 g másla. Pod pokličkou vaříme na středním plameni 12 minut. Po 5 minutách vaření k bílému chřestu přidáme i ten zelený. Po dovaření chřest ihned slijeme (150 ml dáme stranou) a zchladíme. Lístky kerblíku nasekáme najemno. Goudu nastrouháme. Bešamel smícháme se 150 ml vývaru z chřestu, polovinou goudy a kerblíkem. Ochutíme solí a pepřem. Na zbylém rozpuštěném másle osmažíme strouhanku. Do formy dáme trochu omáčky, navrch rozložíme chřest, na chřest položíme šunku a zalijeme zbylou omáčkou. Zasypeme zbytkem goudy a smaženou strouhankou. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů Celsia a pečeme 12 – 14 minut.

Jak připravit bešamel?

Budeme potřebovat:

100 g másla
100 g hladké mouky
litr mléka
muškátový oříšek
sůl

V hrnci si rozpusíme máslo a za stálého míchání do něj přisypáváme mouku. Poté pomalu přiléváme teplé mléko, osolíme a dochutíme špetkou muškátového oříšku. To vše důkladně promícháme.

Sandra Špačková
foto: Matthias Haupt


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>