Červená čočka, nenadýmavá luštěnina

cervena-cocka

Červená čočka je původem z Turecka, kde je dodnes velice oblíbená. Je ostatně oblíbenou surovinou v celé Asii a postupně si své zasloužené místo na talířích dobývá i u nás.

Červená čočka má v suchém stavu výrazně oranžovou barvu. Při vaření se barva čočky změní na tmavě žlutou. Je sestrou hnědé čočky, kterou si pravidelně dopřáváme nejen na Nový rok, a oproti ní má hned dvě výhody. Před uvařením ji není třeba namáčet a navíc je to luštěnina, která nenadýmá. Nadýmání u luštěnin způsobuje slupka obsahující látky, které se ve střevech štěpí na škroby, které poté začnou kvasit. Červená čočka se prodává loupaná, a proto je lépe stravitelná.

Červená čočka je populární mezi vegetariány, má totiž vysoký obsah bílkovin a železa, a dobře tak jejich tělu nahrazuje látky, které tělo jinak získává z masa. Kromě toho je tato luštěnina bohatá na další látky jako je selen, fosfor či vitamin B6.

Díky vysokému obsahu železa a kyseliny listové patří čočka mezi nejlepší jídla udržující rovnováhu cukru v krvi. Je vhodná i pro diabetiky. Čočka je vysoce energetická a výživná luštěnina s nízkým obsahem tuků. Je také výborným zdrojem nerozpustné vlákniny, která napomáhá činnosti střev. Čočka obsahuje také vlákniny rozpustné, které snižují hladinu cholesterolu. Protože doplňuje zásoby železa a vitamíny skupiny B, je účinná i proti únavě. Červená čočka loupaná je nejlépe stravitelná ze všech luštěnin, proto je velice vhodná i jako první zdroj bílkovin pro malá miminka. Také se doporučuje těhotným a kojícím ženám.

Červená čočka se velice snadno rozvaří. K jejímu uvaření bohatě postačí 10, maximálně pak 15 minut.

V kuchyni má rozmanité použití. Lze ji připravit jako přílohu k masu, je vhodná do pomazánek, salátů či do polévky. Je vhodná k zahuštění polévek, gulášů nebo zeleninových jídel. Díky své neagresivní chuti se červená čočka dá kombinovat s řadou surovin, můžete připravit přírodně s kořenovou zeleninou, smíchat ji s rýží, pohankou nebo podusit třeba s bílým zelím.

V Indii se z ní připravuje sambar, polévka, v níž se vaří červená čočka s tamarindem indickým a zeleninou. Kdo by neznal indický dál, tradiční luštěninový pokrm, který se prodává běžně na ulicích.

Červená čočka u nás dlouho patřila mezi speciální zboží, které bylo třeba hledat jen ve specializovaných bioprodejnách a obchodech s orientálním zbožím. Dnes již má své místo i na pultech supermarketů, tak neváhejte a zařaďte ji do svého jídelníčku.

Martina Mlsná
foto: Łukasz Rawa, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>