
Ceviche, někdy také Sebiche či Seviche – je salát, či předkrm připravený tzv. „studeným vařením v kyselém prostředí“ ryb a mořských plodů. Ty jsou naloženy do rostlinných kyselin (šťáva z citrusů apod.) a smíchány po marinaci s dalšími surovinami pro ochucení.
Odhaduje se, že původ Ceviche je v Peru, odkud se rozšířilo do Jižní Ameriky. Někteří ale tvrdí, že nejmenovaný španělský mořeplavec pokrm do Latinské Ameriky dovezl. Ať tak či tak, pokrm se rozšířil do celého světa a je velice populární.
Pokud je váš žaludek pro probdělé noci příliš unaven, připravte si tento pokrm. Stejně jako carbonara je v tomto směru totiž velice účinný.
V Čechách pro nedostatek čerstvých bílých ryb je možno použít ryby zmražené např. sledě, krevety aj. Receptů na přípravu ceviche existuje bezpočet. Maso musí být dlouze marinováno (až 10 hodin). V některých receptech se marinování mořských živočichu před naložením urychluje krátkým povařením před vložením do kyselé směsi ovocných šťáv.
Pro 4 mlsouny:
4 limety
2 větší rajčata
2 červené cibule
1 větší celer
1 chilli
1 lžička bílého vinného ocat
1 lžička olivového oleje
sůl, pepř
Rybí filetu omyjeme na usušíme na kuchyňské utěrce. Nakrájíme na asi 1 cm velké kostičky a vložíme hlubokého talíře. Limetky rozpůlíme a vymačkáme z nich všechnu šťávu. Odměříme 100 ml a rybí kousky tím zalijeme. Promícháme. Přikryjeme fólií a vložíme na minimálně 3 hodiny do lednice. Čas od času můžeme promíchat. Mezitím spaříme rajčata ve vroucí vodě a necháme vychladit. Oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a na krájíme na tenké proužky. Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z umytého koriandru otrháme lístky. Chilli podélně rozkrojíme a očistíme od semínek. Poté nakrájíme na tenké kousky. Rybu vytáhneme z lednice a přimícháme k ní rajčata, cibuli, celer, koriandr, ocet a olej. Vše důkladně promícháme a ochutíme solí a pepřem. Necháme ještě 20 minut v pokojové teplotě, aby se chutě spojily. Podáváme například s opečenou bagetou.
Martina Mlsná