Charoset

Charoset je ovocno-ořechová pasta, který má znázorňovat maltu, ze které naši předkové stavěli v Egyptě domy.

Tento pokrm židé připravují spolu s dalšími pěti tradičními pokrmy na Pesach – jeden ze tří poutních svátků. Pesach představuje cestu člověka z otroctví ke svobodě.

Charoset má mnoho podob složení. V Egyptě jej Židé připravují ze směsi rozinek a datlí, v Iráku jen z datlového sirupu, do kterého přidávají sekané vlašské ořechy. Tradiční sefardská verze charosetu se skládá z jablek, datlí, rozinek, šťávy a kůry pomeranče, sladkého červeného vína, cukru a vlašských ořechů. Protože v Čechách žijí Židé pocházející z takzvané aškenázské větve je u nás nejznámější recept ten z nastrouhaných jablek, skořice, rozinek, mandlí a červeného vína.

Tento dezert je tak vynikající, že zcela zevšedněl a lze připravit v jakémkoli období.

2 jablka

1 hrnek nasekaných loupaných mandlí nebo vlašských ořechů

1 hrnek rozinek

1 lžíce mleté skořice

½ hrnku červeného vína

Jablka oloupeme, očistíme od jádřinců a najemno nastrouháme. Smícháme je s rozinkami, ořechy, skořicí, vínem a necháme uležet a ztuhnout v chladu.

rdc

foto: Cheryl Sternman

 

 

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>