Dýňová polévka

S dýněmi se v podzimním období setkáváme na každém rohu.

Někteří si jimi zdobí dům, jiní s nimi kouzlí v kuchyni. Dýní existují desítky druhů.

Pro vaření je ale nejvhodnější druh Hokkaido. Tento druh má zároveň nejvyšší nutriční hodnotu a obsahuje hodně vitamínů. Je velmi chutný a dobře se zpracovává.

Uvařte si tuto skvostnou dýňovou polévku. Její  zářivě oranžová barva zahřeje nejen tělo, ale i smysly.

 

Pro 4 mlsouny:

1 kg dýně hokkaido
1 l zeleninového vývaru
1 řapíkatý celer
1 mrkev
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 větvička rozmarýnu
½  chilli papričky (nemusí být)
olivový olej
dýňový olej
sůl
pepř

Dýni rozkrojíme na menší kousky a vydlabeme z ní semínka. Ve vetší pánvi podusíme nakrájenou cibuli, celer, mrkev, česnek, rozmarýn, chilli a přidáme trochu soli a pepře. Dusíme asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Do velkého hrnce dáme dýni, přidejte vývar a podušenou zeleninu. Vaříme asi hodinu a půl. Mezitím co se vše v hrnci vaří, na olivovém oleji opražíme dýňová semínka. Jakmile je dýně měkká, vše důkladně rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem podle libosti.

Podáváme s opraženými semínky a kapkou dýňového oleje.

rdc


Reakce na Dýňová polévka

  1. Tereza napsal:

    V sobotu jsem zkoušela a recept posílám dál, sklidila úspěch. :-) T.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>