Kuchařské novinky z nakladatelství SmartPress

knihy vareni smartpress

Máte rádi nové kuchařky? Pak vás určitě budou zajímat tyto dvě nové kuchařské knihy z nakladatelství SmartPress.

La Buchta

Cesta z jednoho těsta

Trio autorů společně s Jitkou Rákosníkovou, překladatelkou a spisovatelkou kulinárních knih, stojí za kuchařskou knihou La Buchta vyšla dne 17. října 2016. Moderní designová kuchařská kniha obsahuje rozsáhlou encyklopedickou část, a více než 80 receptů.

Publikace s podtitulem Cesta z jednoho těsta ukáže všem, že pouze jediné těsto, které umíchá i malé dítě, může za pomoci pár obměn a triků posloužit jako základ pro nespočet senzačních dezertů. Svůj nápad s hravostí sobě vlastní autorská trojice s uměleckým názvem La Buchta shrnula pod stejnojmenný název knihy. V rozsáhlé encyklopedické části popisuje Jitka Rákosníková podstatu a kvalitu základních surovin, které doplňuje o nevšední rady k pečení.

V knize naleznete více než 80 receptů, včetně několika variací krémů, polev a náplní. Kapitoly Dorty, koláče a buchty, malé dezerty a bábovky doplňuje nečekaná kapitola La Buchta naslano, kde autoři přidávají několik slaných variací. 

Kuchařské knize byla inspirací doba počátku 20. století, kde důraz na základní potravinu byl především v kvalitě. Autoři se také nechali inspirovat grafickou strohostí publikací tehdejší doby.

Pod konceptem La Buchta se skrývá tým lidí z oboru gastronomie, žurnalistiky a designu. Předními autory je však trio ve složení Petra Frýdlová, Venny Hladik a Johana Pošová. Tato trojice se někde při cestách za svými profesionálními cíli setkala a vytvořila spousty práce pro časopisy a knihy různých koutů světa. Při těch setkáních zjistila, že je práce i vzájemná společnost baví víc, než káže jen závazek splnit úkol, a založili tolik zmiňované uskupení La Buchta.

Autorky knihy: 

Petra Frýdlová pracuje řadu let jako food stylistka pro reklamní agentury, televizi, časopisy a knihy z celé Evropy.

Venny Hladik vystudoval design. Věnuje se produktovému a grafickému designu a umění.

Johana Pošová vystudovala uměleckou fotografii. Její umění vystavují galerie po celé Evropě.

 

Nová biokuchařka Hanky Zemanové 

Nejprodávanější kniha o biopotravinách a zdravém vaření po deseti letech

Autorka se rozhodla svou Biokuchařku kompletně přepracovat tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život. Kromě toho autorka prozradí, kam se ve výživě za posledních deset let sama posunula a co doma ráda vaří. Představí vám zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. S pomocí řady odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepková strava, superfoods apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor.

Hančin přístup ukazuje, jak jíst i žít zdravě a v souladu se selským rozumem. Díky tomu vám pak zdravé vaření bude připadat jednoduché a přirozené. Z knihy se dozvíte, jak obohatit jídelníček a začít používat opomíjené, přitom však skvělé potraviny, jako jsou luštěniny, hlavně cizrna, fazole, červená čočka, loupané mungo, plnohodnotné obiloviny, např. jáhly, čirok, jednozrnka, špalda, pohanka, či netradiční, na českém trhu nové a bezlepkové mouky, jako například mouku z červené čočky či žlutého hrachu.

Hanka připravila do této knihy přes 80 nových receptů. Nová biokuchařka je tak díky zcela unikátním informacím a novým receptům určena i těm, kteří už původní vydání Biokuchařky mají doma.

Mnoho receptů je bezlepkových, vegetariánských i veganských, ale nevyhýbají se ani kvalitnímu masu. Vyzkoušejte letní cuketovo-jahelnou koprovku, boršč s cizrnou, čočkový burger, placky z hrachové mouky, bezlepkové cookies, ječné lívance, nebo třeba biokuře na kurkumě podle výborného šéfkuchaře a nutričního terapeuta Davida Šaška (je členem Aliance výživových poradců), který s Hankou na některých, zejména masových receptech spolupracoval.

Kniha je určena jak pro začátečníky v oblasti zdravého vaření, tak pro pokročilé.

Biokuchařka poprvé vyšla v roce 2005. Hned poté získala titul Nejlepší kuchařská kniha roku 2006. Od té doby se stala bestselerem mezi zdravými kuchařkami a dokázala, že zdravé jídlo může být dobré i krásně vypadat.

Která přibude ve Vaší knihovničce?

Obě knihy vydalo nakladatelství SmartPress.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>