Linecké cukroví

Linecké těsto má své rodiště v rakouském Linzi a na světě je již od počátku 18. století. Původně šlo o dort, z kterého se s postupem času staly kousky cukroví v podobě dvou malých koleček slepených rybízovou marmeládou. Horní z nich v sobě mělo malé vykrojení tzv. „linecké oko“.

Různé světové kuchyně mají mnohé variace tohoto těsta s názvy jako tukové, vykrajované, v anglosaských zemích je nejblíže „shortbread“, v USA se objevuje pod názvem linecké sendviče.

Původní receptura obsahuje poměr 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru, ostatní recepty jsou různě rafinovanými a kreativními kombinacemi těchto ingrediencí, doplněné o nejrůznější náplně a polevy.
Upečte si toto léty ověřené linecké.

400 g hladké mouky
280 g změklého másla
70 g moučkového cukru
2 žloutky
kůra z citrónu
vanilka

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, žloutky, máslo a citrónovou kůru. Vše pečlivě vypracujeme v těsto. Dáme do lednice uležet 3 hodiny. Poté těsto vyválíme na 3 mm silné těsto. Pokud má těsto tendence se lepit, pak ho vyválíme mezi dvěma silony. Poté formičkami vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech s pečícím papírem. V předem předehřáté troubě na 175 °C pečeme 7 minut.

Bezlepkové linecké

na těsto:

200 g bezlepkové mouky
+ bezlepková mouka na vál
100 g změklého másla
1 menší vejce
50 g moučkového cukru
50 g čokoládové polevy na zdobení
špetka soli

na krém:

2 žloutky
60 g másla
2 lžíce cukru
2 lžíce citrónové šťávy

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vejce a máslo. Vše pečlivě vypracujeme v těsto. Nemělo by lepit, ale nemělo by být ani příliš tuhé. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 3-5 hodin do lednice odpočinout. Připravené těsto rozválíme na lehce pomoučněném válu na plát tenký cca 2-3 mm. Poté formičkami vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech s pečícím papírem. V předem předehřáté troubě na 150 °C pečeme 7-8 minut. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem a citrónem. Šleháme, dokud krém neztuhne. Poté přimícháme máslo a necháme vychladit. Jakmile těsto zchladne, natíráme krémem či marmeládou a slepujeme dva stejné tvary k sobě.

Dia linecké

na těsto:

450 g polohrubé mouky
+ mouka na vál
150 g másla
2 celá vejce
100 g sorbitu, sypkého
5 lžic mléka
½ sáčku kypřícího prášku

Na vál prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, vejce, sorbit, kypřící prášek a mléko. Vše vypracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 3-5 hodin do lednice odpočinout.

Připravené těsto rozválíme na lehce pomoučněném válu na plát tenký cca 2-3 mm. Poté formičkami vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech s pečícím papírem. V předem předehřáté troubě na 175 °C pečeme 7 minut.

na náplň:

50 ml 30 % smetany
80 g dia čokolády

Jako náplň můžeme zvolit kombinaci smetany a dia čokolády. Ve vodní lázní nahřejeme smetanu a přidáme do ní rozlámanou čokoládu. Směs necháme ztuhnout a po vychladnutí jí slepujeme dva stejné tvary k sobě.

Sandra Špačková


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>