Měření surovin v kuchyni aneb když není po ruce váha

lzicky

Skoro každá domácnost dnes má doma kuchyňskou váhu a ingredienca na vaření si mohou snadno odměřit. Ale, co když je návštěva za dveřmi a nejrychlejší recept na skvělou bábovku je z hrníčkové kuchařky? Nebo když ve váze dojdou baterky? Pak nezbývá než vařit či péct bez váhy. Věřte, že je to snadné. Možná dokonce jednodušší a jednoznačně pohodlnější než s váhou.

Stačí si jen osvojit základní metriku. Pojďme si připomenout, základní převody jednotek, protože bez ni to v kuchyni opravdu nejde.

Základní převody jednotek:

Tekutiny:

1 l   = 1,00 l  = 1000 ml = 100 cl = 10,0 dl
3/4 l = 0,75 l = 750 ml = 75 cl = 7,5 dl
1/2 l = 0,5 l  = 500 ml = 50 cl = 5,0 dl
1/3 l = 0,33 l = 333 ml = 33,3 cl = 3,3 dl
1/4 l = 0,25 l = 250 ml = 25 cl = 2,5 dl

Pevné látky:

1 kg = 1,00 kg = 1000 g = 100 dkg
3/4 kg = 0,75 kg = 750 g = 75 dkg
1/2 kg = 0,5 kg = 500 g = 50 dkg
1/4 kg = 0,25 kg = 250 g = 25 dkg
1/8 kg = 0,125 kg = 125 g = 12,5 dkg

Jak bez váhy naměřit ingredience?

Co ještě by se mohlo hodit? 

1 špetka – množství nabrané mezi palec a ukazovák
1 špička nože – odpovídá 3 až 4 špetkám
1 odlivka na alkohol – odpovídá 2 polévkovým lžícím nebo 20 mililitrům
1 sklenice – odpovídá 100 – 125 mililitrům
1 šálek- může obsahovat 125 – 250 ml, v naprosté většině receptů se jedná o 250 ml!

  • Uvidíte, že jakmile si tyto míry osvojíte, půjde vám pečení jedna radost. A než se vše naučíte, napište si do kuchyně malý tahák.

Martina Mlsná
foto: freedigitalphotos.net


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>