Mud cake

Aneb bahenní dort je známý i pod názvy Mississippimud cake nebo mud pie. Tato čokoládová dobrota se peče v mnoha variacích. Původní recept je již neznámý. Traduje se, že vznikl v sedmdesátých letech minulého století v jižní Americe a místní jeho podobu přirovnávají k bahnu v řece Mississippi.

250 g rozpuštěného másla

2 hrnky krupicového cukru

1 hrnek teplé vody

150 g hořké čokolády

1/3 hrnku hrozinek

1/3 hrnku kořeněného rumu

1½ hrnku hladké mouky

¼ hrnku holandského kakaa

½ prášku do pečiva

2 vejce lehce našlehané

Troubu předehřejeme na 160°C. Dortovou formu o průměru 22 cm vymažeme a vyložíme pečícím papírem. Ve vodní lázni smícháme máslo, cukr, vodu, čokoládu, rum a rozinky. Vše mícháme na mírném plameni, dokud nevznikne hladký krém. Ten pak přelijeme do mísy a necháme vychladnout. Do další mísy prosijeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Přisypeme k čokoládové směsi a přimícháme vejce. Přelijeme do formy a pečeme asi 75 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, vytáhneme z trouby a necháme deset minut chladnout. Poté vyjmeme z formy a dáme vychladnout na mřížku.

poleva:

2 hrnky moučkového curku

1/3 hrnku holandského kakaa

50 g rozpuštěného másla

1-2 lžíce teplé vody

Ve větší míse smícháme kakao s cukrem. Přidáme máslo a nakonec i vodu. Vše důkladně promícháme, aby nevznilky hrudky. Jakmile dort vychladne, můžeme jej polevou potřít.

rdc

foto: Andrew Young


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>