Hruškovo brusinkový koláč s ovesnou drobenkou

Lámete si hlavu nad tím, co o víkendu upečete? Máte rádi brusinky? Co takhle upéct tento vynikající koláč? Na přípravu je velmi jednoduchý a během jeho přípravy nebudete ani potřebovat kuchyňskou váhu, vystačíte si jen s jedním hrnkem!

Těsto:

3 hrnky polohrubé mouky

2 lžičky moučkového cukru

1 lžička soli

1 hrnek studeného másla, nakrájeného na menší kousky

Mouku, sůl a cukr dáme do mísy. Přihodíme máslo a rukama zpracujeme v těsto. Poté přidáme studenou vodu. A mícháme dále. Zpracováváme tak dlouho, dokud těsto nelepí. Pokud je těsto příliš suché, lze ještě přidat trochu vody. Vytvarujeme kuličku a dáme v igelitu na hodinu do lednice. Poté těsto vymačkáme do pečící formy o průměru 26 cm.

Drobenka:

¾ hrnku ovesných vloček

½ hrnku hnědého cukru

½ lžičky mleté skořice

¼ lžičky mletého muškátového oříšku

Špetka soli

2 lžíce studeného másla, nakrájeného na malé kousky

Prvních pět ingrediencí v míse smícháme. Pak přidáme na malé kostky nakrájené máslo a směs promícháváme, dokud se vše nespojí.

Náplň:

3 hrnky oloupaných, na malé kostky nakrájených hrušek

2 hrnky čerstvých brusinek (nebo rozmrazených)

2/3 hrnku hnědého cukru

Ve větší míse pak smícháme hrušky, brusinky, cukr a kukuřičný škrob. Hruškovou směs přelijeme na vymačkané těsto ve formě a navrch nasypeme ovesnou drobenku. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 50 minut. Na povrchu by měly vzniknout bubliny a drobenka krásně zezlátne. Po upečení dáme koláč na mřížku a necháme vychladnout. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>