Neapolský velikonoční koláč – Pastiera Napoletana

pastiera

Pastiera Napoletana neboli Neapolský koláč je velice chutný italský tradiční velikonoční koláč.

Jedna z legend praví, že jedna z neapolských jeptišek chtěla připravit koláč s vůní květů pomerančovníku, který rostl v zahradách kláštera.

Smíchala hrstku pšenice, ricottu, vejce, vodu, která na květech zůstala, přidala voňavé koření a Pastiera byla na světě.

Tento koláč s více než staletou tradicí se připravuje v nejrůznějších obměnách, ale vždy se skládá ze dvou částí, křehkého těsta a náplně připomínající nákyp.

těsto:

1 vejce
250 g hladké mouky
125 g krystalového cukru
125 g změklého másla
1 kypřící prášek

náplň:
250 g rýže Arborio
250 g čerstvého Ricotta sýru
250 g krystalového cukru
4 vejce
1 vanilkový cukr
kůra a šťáva z půlky menšího pomeranče
kandovaného ovoce
olivový olej
strouhanka na vysypání

Všechny ingredience na těsto smícháme, tak aby se vše spojilo. Těsto musí být tuhé, ale oproti např. lineckému méně. Zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici vychladit.

Rýži uvaříme doměkka, necháme lehce zchladnout, smícháme s ricottou, oběma cukry a vejci, ochutíme pomerančovou kůrou a šťávou. Přimícháme kandované ovoce. Měla by vzniknout tekutější hmota.

Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Vychlazené těsto vyválíme na asi půl centimetrovou tloušťku. Vyváleným těstem vyložíme dno i stěny formy. Do formy nalijeme připravenou náplň, pravděpodobně bude přečnívat přes okraj.

Zbylé těsto (nemusí být) vyválíme a nakrájíme z něj proužky a navrch koláče vytvarujeme mřížku. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 45 minut. Koláč necháme zchladnout, odležet a pokud vydržíme, jíme až na druhý den.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>