Poffertjes – holandské lívanečky

poffertjes

Poffertjes jsou holandské lívanečky, po kterých Nizozemci doslova šílí.

V Holandsku obzvláště v období adventu je můžete zakoupit v pouličních stáncích, které najdete na každém rohu. (Podobně je to se sledi v housce.)

Oproti našim lívancům jsou poffertjes menší. Podávají se posypané silnou vrstvou cukru, přelité máslem nebo sirupem.

Pozor: Jakmile jednou ochutnáte, stanete se závislými.

Pro 4 mlsouny:

3 vejce
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
50 g cukru
250 g mouky
150 ml mléka
2 lžičky kypřícího prášku
2 – 3 lžíce oleje na vymazání
moučkový cukr na posypání

Vejce, sůl, vanilkový cukr a cukr vyšleháme do krémové konzistence. Poté střídavě přimícháváme 200 g mouky a mléko. Necháme asi 15 minut bobtnat. Poté smícháme mouku a kypřící prášek a přimícháme do těsta. Pánev rozpálíme – nemusí být speciální na poffertjes, ale i na lívance nebo prostě obyčejná. Pečlivě vymažeme olejem (nebo máslem). Za pomocí lžíce tvarujeme placičky (průměr by správně neměl být větší než 4 cm)
Jakmile lívanečky lehce zhnědnou ihned otočíme. Jakmile je z obou stran, vyjmeme . Podáváme bohatě posypané cukrem a případně zalité máslem. Podáváme co nejčerstvější.

Sandra Špačková
foto: Tijs Zwinkels


Reakce na Poffertjes – holandské lívanečky

  1. Lucie napsal:

    Dobrý den, nedá mi to se nezeptat,jestli jste náhodou v receptu na něco nezapomela,nebo nezamenila-nevim.na tolik mouky,je strašně málo tekutin,těsto je příliš husté a velmi špatně se s ním pracuje.livanecky jsou uvnitř tuhe-takove hutné.zadna dobrota spíše naopak.Predem díky za odpověď

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>