
Poffertjes jsou holandské lívanečky, po kterých Nizozemci doslova šílí.
V Holandsku obzvláště v období adventu je můžete zakoupit v pouličních stáncích, které najdete na každém rohu. (Podobně je to se sledi v housce.)
Oproti našim lívancům jsou poffertjes menší. Podávají se posypané silnou vrstvou cukru, přelité máslem nebo sirupem.
Pozor: Jakmile jednou ochutnáte, stanete se závislými.
Pro 4 mlsouny:
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
50 g cukru
250 g mouky
2 lžičky kypřícího prášku
2 – 3 lžíce oleje na vymazání
moučkový cukr na posypání
Vejce, sůl, vanilkový cukr a cukr vyšleháme do krémové konzistence. Poté střídavě přimícháváme 200 g mouky a mléko. Necháme asi 15 minut bobtnat. Poté smícháme mouku a kypřící prášek a přimícháme do těsta. Pánev rozpálíme – nemusí být speciální na poffertjes, ale i na lívance nebo prostě obyčejná. Pečlivě vymažeme olejem (nebo máslem). Za pomocí lžíce tvarujeme placičky (průměr by správně neměl být větší než 4 cm)
Jakmile lívanečky lehce zhnědnou ihned otočíme. Jakmile je z obou stran, vyjmeme . Podáváme bohatě posypané cukrem a případně zalité máslem. Podáváme co nejčerstvější.
Sandra Špačková
foto: Tijs Zwinkels
Dobrý den, nedá mi to se nezeptat,jestli jste náhodou v receptu na něco nezapomela,nebo nezamenila-nevim.na tolik mouky,je strašně málo tekutin,těsto je příliš husté a velmi špatně se s ním pracuje.livanecky jsou uvnitř tuhe-takove hutné.zadna dobrota spíše naopak.Predem díky za odpověď
Recept není dobrý.
Chybí tam mléko. Tento recept je k ničemu.