SOM TAM

Aneb ostrý papayový salát pocházející z Thajska, ideální pro ty, kdo mají rádi zajímavé spojení ovoce a ostřejších chutí.

Papaya je k dostání po celý rok. Správně by papaya měla při nákupu mít žlutooranžovou barvu. Čím je plod zelenější, tím je totiž méně zralý. Do tohoto exotického salátu se však hodí právě zelená papaya.

Pro 2 mlsouny:

1 zelená papaya

½ hrnku čerstvých zelených fazolek, jemně nakrájených

¼ hrnku kešu oříšků

1 velké rajče, nakrájené na menší kousky

2 lžíce citrónové šťávy

2 lžíce palmového cukru

2 lžíce jemně nasekaných koriandrových lístků

1 lžíce tamarindové pasty (používá se k okyselení pokrmu)

1 lžíce sójové omáčky

1 stroužek česneku

1 lžička chilli

sůl

Všechny ingredience smícháme a vytvoříme dressing. Papayu oloupeme, pod vodou ji zbavíme bílé kyseliny a poté nakrájíme na dlouhé, úzké proužky. Smícháme šťávu z citronu, rozdrcené kešu oříšky, sójovou omáčku, tamarindovou pastu, chilli, rozetřený česnek a koriadrové lístky. To vše nakonec smícháme s papayou a dochutíme solí.

Můžeme podávat  s krevetami.

Tip pro mlsouny: Vydat se do prodejny orientálního zboží, pro palmový cukr vyrábějící se z mízy kokosové palmy, se vyplatí. Jeho sytě výrazná chuť totiž přináší do thajských pokrmů specifickou příchuť. Při nákupu je dobré si vybrat silně stlačené koláče

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>