Švestkový dort

svestkovy dort

Švestky jsou zásobárnou zdraví prospěšných látek a mimo jiné jsou i skvělým zdrojem energie.

Upečte si z nich vynikající dort.

Nejchutnější je tento dort z čerstvých švestek.

Jeho přípravu zvládne i pekař amatér, tak se do něj pusťte.

Jakmile jej zvládnete, zkusit můžete švestkový tvarohový koláč, který je na přípravu trochu náročnější. Ale chuťově si vás získá.

Na formu o průměru 28 cm:

250 g prosáté hladké mouky
125 g změklého másla
75 g cukru
1 vejce

+ máslo na vymazání formy

750 g švestek
4 lžíce cukru
¼ lžičky mleté skořice
1 lžíce rumu
25 g škrobu
250 ml smetany ke šlehání
2 vejce

Dále budeme potřebovat:
pečící papír
asi 1 kg luštěnin na slepé pečení

Mouku vyhněteme s máslem, cukrem a vejce do těsta. Formu vymažeme máslem. Těsto rovnoměrně vymačkáme do formy až do strany. Dáme do lednice asi na hodinu vystydnout. Poté vyjmeme navrch položíme pečící papír a zasypeme luštěninami. Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 10 minut. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtinky. Smícháme se dvěma lžícemi cukru a skořicí. Z těsta odstraníme luštěniny s pečícím papírem a místo něj na těsto rozprostřeme strouhanku smíchanou rumem. Vyložíme švestky. Na zálivku smícháme škrob se smetanou, vejci a zbylým cukrem tak, aby nevznikly žádné hrudky. Přelijeme přes švestky a vložíme do trouby na dalších 30 minut. Vyjmeme, necháme vychladit a podáváme.

Sandra Š.
foto: Julia Hoersch


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>