Klasické lasagne by se měly podávat s boloňskou omáčkou.
Připravují se však na mnoho jiných způsobů – se špenátem, rajčatovou omáčkou, parmezánem, ricottou a další.
Tento recept na zeleninové lasagne je pro všechny, kdo mají rádi klasicky připravených lasagní, jen zrovna nemají chuť na maso.
Pro 4-6 mlsounů:
120 g žluté papriky
120 g červené papriky
120 g mrkve
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Na rajčatovou omáčku:
1 stroužek česneku
1 plechovka loupaných rajčat
pepř
špetka cukru
50 g hladké mouky
½ l mléka
sůl
Dále budeme potřebovat:
18 plátků lasagní
10 g másla
40 g strouhaného parmezánu
Cuketu a mrkve oloupeme, papriky očistíme od jádra. Vše nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a všechnu zeleninu na něm 5 minut opečeme, poté stáhneme plamen, osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a 10 minut podusíme.
Na tomatovou omáčku oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme na jemno. Opět rozehřejeme olej v pánvi a česnek a cibuli krátce opečeme. Přidáme oloupaná rajčata a 10 minut necháme dusit.
Zeleninu a omáčku smícháme a ochutíme podle potřeby. Dáme stranou a mezitím si připravíme bešamel.
Nádobu na lasagne vymažeme máslem. Dno vyložíme plátky těstovin. Přidáme část zeleninové omáčky. Poté přilijeme běšamel a opět těstoviny. Takto vrstvíme, až naplníme celou nádobu. Navrch vyskládáme těstoviny, zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným parmezánem. Vložíme do předem rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme přibližně 30 minut.
rdc
foto: www.edeka.de