Čočková – codůmdal polévka

codumdal polevka

Pokud tvoří mrkev, celer, cibule a česnek základ, který máte vždy k dispozici, máte tak možnost kdykoli připravit tuto rychlou polévku. Ačkoli se to nezdá, s těmito jednoduchými ingrediencemi si můžete vyhrát. Můžete je doplnit o jakékoli bylinky doma  či na zahrádce najdete. Polévku můžete nechat robustní, nebo ji umixovat do jemného pyré, jak je vám to milejší.

Chcete-li polévce dodat mimořádný šmak, přidejte hrst sušených hříbků. Budete se jen olizovat.

 

Pro 4 mlsouny:

 

100 g uzené slaniny

2 červené cibule

2 mrkve

3 stonky celerové natě

2 stroužky česneku

hrst čerstvé petržele

olivový olej

½ lžičky sušeného tymiánu

200 g předvařené čočky (nejlépe směsi červené a zelené)

1 kostka zeleninového vývaru

1 plechovka bílých cannellini fazolí

 

Cibuli, česnek, mrkev oloupeme. Všechny tyto ingredience splu s celerovou natí a slaninou nakrájíme na kostičky. Na velké pánvi rozehřejeme olej a slaninu na něm na mírném ohni opečeme dokřupava. Přisypeme sušený tymián, cibuli, mrkev, celer a česnek. Přiklopíme pokličkou a stále na mírním ohni dusíme 15 minut. Zelenina by měla krásně změknout. Přidáme čočku a zalijeme 1 litrem vody nebo zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vaříme dokud se čočka neuvaří. Z plechovky fazolí slijeme nálev a přimícháme je do polévky. Pokud se nám polévka zdá příliš hustá, přilijeme ještě trochu vody.  Vaříme dalších 10 minut, odhcutíme solí a pepřem. Podáváme posypané čerstvou petželí, zakápnuté olivovým olejem. Jako příloha postačí bílý chléb, který můžeme v troubě lehce zapéct se sýrem.

 

Sandra Špačková

foto: David Loftus


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>