Mramorová bábovka

mramorova babovka

Kdo by ke kávě nebo čaji nedal rád bábovku?

Českou klasikou je mramorová bábovka.

Kdo ji zná, jistě dá za pravdu a kdo ne, měl by to napravit a bábovku upéct.

Chutná jako od maminky.

Skvěle poslouží jako snídaně i jako svačina.

5 vajec
200 g moučkového cukru
200 g másla
400 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
400 – 500 ml mléka
1 lžíce kakaa holandského typu

Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je s cukrem a máslem do krémova. Bílky ušleháme dotuha. Mouku smícháme s kypřicím práškem a postupně ji s mlékem vmícháme ke žloutkové směsi. Nakonec do těsta zpracujeme ušlehané bílky a rozdělíme ho na dva díly (velikosti dvou třetin a jedné třetiny). Do menšího dílu vmícháme kakao. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na dno nalijeme polovinu světlé směsi, na tu tmavou a nakonec zbytek světlé. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně hodinu, dokud těsto nelepí na špejli.

Sandra Špačková
foto: Salim Virji


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>