Mrkvový koláč

mrkvovy-kolac

Mrkev se coby sladidlo do moučníků používá již od dob středověku. Umělá sladila byla příliš vzácná a drahá, a tak se nahrazovala sladkou zeleninou, jíž mrkev bezesporu je.

Počátky mrkvového koláče jsou sporné, říká se že pochází z Norska. Nejvíce zmínek o něm však bylo z období druhé světové války ve Velké Británii, kdy byl cukr na příděl a lidé ho všelijak nahrazovali.

Na počátku sedmdesátých let se pak začal podávat jako dezert v amerických restauracích. A lidé si ho natolik oblíbili, že ho snad každá tamější rodina zařadila do jídelníčku.

200 g mrkve

300 g hladké mouky

2 lžičky skořice

1 prášku do pečiva

½ lžičky sody

200 g jemného třtinového cukru

4 vejce

250 ml olivového oleje

kůra z jednoho citronu

kůra z jednoho pomeranče

150 g nasekaných vlašských ořechů

plechovka ananasu, odvodněného a nakrajeného na malé kousky

krém na sýrovou polevu

125 g nesoleného másla v pokojové teplotě

50 g moučkového cukru

250 g smetanového sýru (Buko, Philadelphia)

Předehřejeme troubu na 150 °C. Prosijeme mouku, skořici, práškový cukr a sodu a smícháme s cukrem. Vejce rozšleháme s olejem, citronovou a pomerančovou kůrou. Oloupeme a nadrobno nastrouháme mrkev a přidáme ji do směsi s moukou. Přidáme ořechy a ananas a lehce promícháme. Směs nalejeme do formy a pečeme 70-80 minut, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli.

Na polevu si vyšleháme máslo s moučkovým cukrem, šleháme, dokud nezískáme hladký krém, nakonec přidáme smetanový sýr. Krém dáme ochladit do ledničky a chladíme dokud není pevný, ale lehce roztíratelný.

Krém můžeme rozetřít po koláči, jak je nám libo. A stačí už jen podávat.

rdc
foto: marcus urbenz, unsplash


7 Reakce na Mrkvový koláč

  1. J J napsal:

    Neměla by být v mrkvovém koláči i mrkev ??? :-)

  2. Martina napsal:

    Vždyť to am je napsané :) „Oloupeme a nadrobno nastrouháme mrkev“ :) )

  3. J J napsal:

    To je, ale aspoň odhad množství té mrkve… ;-)

  4. Lena napsal:

    V receptu není mrkev,, až v postupu- není zase množství.

  5. Lenka napsal:

    Já bych dala tak cca 100 gramů, max. půl množství co je mouky :-) ale určitě to tu doplní :-)

  6. Franta napsal:

    To je jak v té pohádce : večeře- vzduch omaštěny větrem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>