
Pisco Sour je tradiční peruánský nápoj, který se v Peru objevuje na jakékoli oslavě, fiestě – jak říkají Peruánci. Pro ně je to nápoj, se kterým se setkávají v rodinných kruzích. Obvykle je Pisco Sour to první, co turisté kteří přijedou do této nádherné země, ochutnají jako první z místní gastronomie.
Hlavní součástí tohoto koktejlu je samozřejmě Pisco. Tato tradiční peruánská pálenka je vyrobená jednou destilací z fermentované šťávy vinné révy, která je schválená pro výrobu Pisca. Tato pálenka je čirá, jasná, bezbarvá a aromatická dle výběru vinných hroznů. Říká se o ní, že v sobě skrývá všechno teplo peruánského slunce. V roce 1988 Pisco získalo od peruánské vlády titul Kulturní dědictví národa.
Peruánské Pisco je na světě již od 16. století, Španělé si s sebou do Peru přivezli vinnou révu, kterou začali pěstovat na pouštní půdě jižního pobřeží. Díky zdejšímu podnebí vznikla peruánská vinná odrůda „quebrana“ a z této odrůdy pak lidé vytvořili Pisco.
Dnes je Pisco objevováno celosvětově předními barmany pro svoji nezaměnitelnou chuť. Pisco je možné servírovat jako aperitiv či digestiv, ale především v podobě nepřeberného množství míchaných nápojů.
6 cl Pisca Queirola
3 cl čerstvé limetkové šťávy
3 cl cukrového sirupu
½ bílku z 1 vejce
Všechny ingredience v šejkru smícháme, důkladně protřepeme a nalejeme do vinných sklenek. Na povrch napěněného nápoje můžeme kápnout pár kapek Angostura bitters. Drink zdobíme plátkem limetky.
Veronika J.
foto: Flickr