Rebarborový koláč

reberborovy kolac

Rebarborový kompot, koláč, omáčka aj. To vše lze vytvořit z této kyselé rostliny, jejíž sezóna právě začíná.

Původně himalájská rostlina k nám pravděpodobně v 19. století doputovala až z Himalájí a od těchto dob se u nás těší vysoké oblibě.

Ochutnejte tento výborný koláč bude chutnat i labužníkům.

Na 12 kousků:

400 g rebarbory

400 g mouky

200 g změklého másla

200 g cukru

120 ml mléka

4 vejce

1 lžíce bramborového škrobu

1 lžička kypřícího prášku

špetka soli

Rebarboru omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky. Vhodíme do mísy a zasypeme škrobem, lehce promícháme. Změklé máslo smícháme se solí a mícháme, dokud nebude mít hmota podobu pěny. Nejlépe se nám povede s použitím mixéru. Poté střídavě přišleháme cukr a vejce. Mouku smícháme s kypřícím práškem a s mlékem. Vše pozvolně přimícháme k máslové hmotě, až vznikne hladké těsto. Bude-li příliš tuhé, přidáme trochu mléka.

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a zahladíme ho až ke kraji. Rebarboru rovnoměrně rozmístíme na těsto a formu vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 45 minut, nebo dokud povrch nezezlátne a těsto nelepí. Podáváme vychlazené a pokud máme rádi, posypané cukrem.

rdc

foto: www.jolie.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>