Tacos – rychlé, chutné, oblíbené

tacos-hovezim-masem

Tacos, tradiční pokrm mexické kuchyně, který zevšedněl v mnoha dalších zemích. Většinou jsou tacos servírovány jako součást menu s dalšími tex-mex specialitami, jako nachos, enchiladas, burritos a další. Je možné je podávat “jen” s přílohami jako rýže nebo fazole.

Jsou oblíbenou volbou nejen v mexických restauracích a jsou také často připravovány doma jako rychlý a chutný pokrm. Každá rodina nebo region má svůj vlastní způsob přípravy.

Základem tacos jsou kukuřičné tortily. Co se masa týče, možnosti jsou nepřeberné. Mleté hovězí, vepřové, ale i kuřecí či mořské plody. Výjimkou není ani maso trhané. Maso se může grilovat, smažit nebo vařit, často s různými kořeními.
Pro tacos se používají směsi s různými přísadami, jako je mletý kmín, mletá paprika, česnek, cibule, oregano, chilli a další.
Krom toho se do tacos přidávájí různé druhy zeleniny jako cibule, koriandr, rajčata, ledový salát nebo avokádo (guacamole). K dochucení se používají různé omáčky, jako je pikantní salsa, zelená omáčka (salsa verde), kysaná smetana nebo limetky pro kyselou chuť.

Tip: Tortily před použitím zahřejte na pánvi nebo grilu, aby změkly a získaly větší pružnost.

Pro 4 mlsouny:

500 g hovězího mletého masa
rostlinný olej
1 větší červená cibule
2 stroužky česneku, jemně nasekané
sůl a pepř podle chuti
8-10 tortil

čerstvý koriandr, nasekaný
200 g strouhaného sýra (cheddar, gouda…)
rajčata
zakysaná smetana
limetky na dochucení

Na rozpálené pánvi na oleji otestujte nakrájenou červenou cibuli a česnek. Přidejte mleté maso a restujte, dokud není propečené. Přidejte kmín, papriku, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte a nechte vařit ještě asi 5 minut, aby se všechny přísady propojily.
Na suché pánvičce si ohřejte kukuřičné tortily z obou stran, aby se zahřály a změkly.

Na každou tortilu dejte trochu směsi s mletým masem a cibulí.
Posypte sýrem a přidejte rajčata, dochuťte limetkou a koriandrem.
K tacos můžete přidat také lžíci kysané nebo zakysané smetany pro zvýraznění chuti.

Máte-li rádi pálivé, přidejte i jalapeňos.

foto: foodiesfeed.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>