Maliny, proti horečce

maliny

Maliník obecný je vytrvalý keř s plazivým kořenem řadící se k čeledi růžovitých. Přestože semena a části rostlin byly nalezeny v pozůstatcích prehistorických jezerních sídlišť na území dnešního Švýcarska, první písemné zmínky o něm jsou až z konce 16. století. Maliník najdeme volně rostoucí na lesních pasekách, v křovinách, pro své plody je oblíbeným pěstovaným keřem na našich zahradách.

Plody keře, maliny jsou sytě růžové až červené, setkat se můžeme i s vyšlechtěnými žlutými, bílými či růžovými. Maliny jsou velmi chutné, sladké, voňavé a zdravé. Bohužel poměrně málo trvanlivé, po sklizni obvykle vydrží jen den čerstvé.

Maliny jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, především vitamínu C a látek, které posilují imunitní systém.Také obsahují mnoho minerálních látek – fosfor, vápník, zinek, železo. Maliny obsahují i jednoduché cukry, karoteny, kyselinu jablečnou, vinnou, citronovou, mravenčí a glykosidy. Maliny obsahují silné antioxidanty kvercetin a gallovou kyselinu, jež vykazují antikarcenogenními účinky, působí proti onemocnění srdce a oběhového systému. Zajímavé je, že maliny vykazují o 50% vyšší antioxidační kapacitu než jahody, třikrát vyšší než kiwi a desetkrát vyšší než rajčata.

Mají protizánětlivé účinky a dokáží odbourávat cholesterol. Působí pozitivně na některé ledvinové a jaterní choroby. Maliny napomáhají proti šerosleposti a poruchách vidění. Odvar z listů maliníku lze používat podobně jako šalvěj jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní. Maliny snižují horečku nejen u malých dětí. Léčí anémii a snižují vysoký krevní tlak. Jsou oblíbené u žen, protože obsahují také „vitamin krásy“ biotin, který zajišťuje krásu pokožky, vlasů, a nehtů.

Listy malin patří mezi léčivé rostliny. Čaj se podává při poruchách trávení, při kašli, astmatu a k uvolňování křečí. Zevně se odvar z malinového listí používá při zánětech dutiny ústní a bolestech v krku nebo při kožních problémech. Čaj se používá před porodem, protože omezuje krvácení.

Maliny je nejlepší konzumovat čerstvé a tepelně neupravené. V teplé kuchyni se uplatňují zejména při přípravě sladkých jídel, např. nákypů. Jsou výborné se smetanou nebo v dezertech. Výborná je i šťáva, která je dobrá při trávení. Vaříme z nich také džem, marmeládu, kompot, a dokonce i pálenku.

Skladování malin není snadné, protože velice rychle podléhají plísni. Na chladném místě vydrží v původním stavu jen den. Pokud si je chceme uchovat, pak se musí zamrazit či nasušit do zásoby na zimu.

 

Sandra Špačková
foto: Zach Inglis, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>