Pomeranče – na cévy a cholesterol

pomeranc

Pomeranče pocházejí z oblasti jižní Číny, Vietnamu a severovýchodní Indie. Jeho přesné rodiště není známo. Dnes je rozšířen do celého světa, přičemž největšími pěstiteli jsou země Florida, Kalifornie, Brazílie, Španělsko a Brazílie.

Obsahují přes 80 % vody, což oceníme zejména v teplých obdobích, kdy jimi můžeme zahnat žízeň. Čerstvé plody obsahují velké množství vitamínu C, který je výborným preventivním prostředkem nejen proti nachlazení, ale i třeba proti únavě organismu. Již 10 dkg pomerančů pokryje vaši denní potřebu vitamínu C, ale zvláště v chřipkovém období bychom měli dávku tohoto vitamínu navýšit.

Pomeranče pomáhají snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi, a dokonce i tělesnou teplotu, což je opět důvod, proč je konzumovat zejména při nachlazení. Obsahují i pektiny, které podporují zažívání, a dodávají našemu organismu cenný hořčík.

Výživnou hodnotu mají také membrány oddělující jednotlivé dílky. Obsahují pektin, druh rozpustné dietní vlákniny obsažené ve většině ovoce, zvláště v jablkách, citronech a červeném rybízu.

Kůra z pomeranče obsahuje celou řadu silic a je velmi aromatická. Chuť je nasládlá a zároveň mírně nahořklá. Ani ta nezaostává oproti dužině a obsahuje mnoho léčivých látek. Zejména bohatá je na bioflavonoidy, které jsou důležité pro správnou funkci cév. Pomerančová kůra napomáhá při léčbě křečových žil, a dokonce u lehké formy hemeroidů. I ona obsahuje velké množství vitamínu C.

Pomerančovou kůru nejčastěji přidáváme do sladkých pokrmů, ale celé plátky pomeranče můžete použít také k přípravě lahůdky jako je kuře na pomerančích. Sušené plátky tohoto citrusového plodu jsou navíc výborným dekorativním prostředkem v adventním čase.

Sušená kůra je účinným prostředkem proti molům v našich šatnících.

Konzumují se zejména čerstvé, ale pomerančová marmeláda nebo kandovaná pomerančová kůra jsou naprosto výtečné. Lze je zakomponovat do masových pokrmů, polévek či dezertů.

Sandra  Špačková
foto: Monika Grabkowska, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>