Rajčatová polévka je vděčná, chutná malým i velkým a díky dostupnosti rajčat je lze vařit i mimo hlavní sezónu. Hotová je za půl hodiny i s oloupáním rajčat.
Nezbývá než popřát dobrou chuť.
Jak oloupat čerstvá rajčata?
Přiveďte vodu k varu. Ve spodní části rajčat udělejte malé zářezy do kříže. Vložte rajčata do vroucí vody a vařte je po dobu 30 – 60 vteřin. Mezitím do mísy připravte vodu s ledem. Jakmile vytáhnete rajčata, ihned je dejte zchladit do mísy. Nechte je ponořené po dobu zhruba dvou minut. Po vyjmutí rajčat slupku oloupejte, díky připraveným zářezům to půjde hladce.
Pro 4 mlsouny:
1 cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
lístky bazalky
sůl
pepř
k dozdobení podle chuti: parmezán, bazalka,rozmarýn, oregáno, petržel
Oloupaná rajčata nakrájejte na menší kousky. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a orestujte, dokud nezezlátnou a nerozvoní se. Přidejte nakrájená rajčata a chvíli povařte, dokud se nerozpadnou a neuvolní šťávu. Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu a pár minut povařte. Poté ochuťte solí, pepřem, natrhanou bazalkou a cukrem. Vařte dalších 5 minut, aby se chutě prolnuly.
Tip: Chcete-li polévku zahustit, nakrájte na tenké plátky půl staršího rohlíku. Vhoďte do polévky a vařte, dokud se pečivo v polévce nerozpustí.
Polévku odstavte z ohně a nechte ji mírně vychladnout. Poté rozmixujte na požadovanou konzitenci a můžete servírovat. Polévku můžete servírovat teplou nebo ji dát do lednice a podávat chlazenou. Nezapomeňte, že se jí také očima, a tak si servírujte čerstvými bylinkami. Kromě bazalky můžete použít také oregáno, rozmarýn či petržel. Navrch můžete nastrouhat parmezán…
Martina M.
foto: foodiesfeed.com