Italské recepty

    • houbove-topinky

      Houbové topinky z bílého pečiva

      Máte rádi houby na všechny způsoby? Pak ochutnejte také tuto delikatesu. Hodí se jako předkrm nebo jako večeře. Topinky z bílého chleba (chcete-li crostini) nejsou vůbec náročné na přípravu. Za 15 minut máte mňamku na stole. Věděli jste, že crostini, stejně jako bruschetty jsou jedním z nejoblíbenějších italských předkrmů. Opečený krajíc chleba nebo bagetky a [...]
    • kureci-prsa-zapecena-na-italsky-zpusob

      Kuřecí prsa zapečená na italský způsob

      Kuřecí prsa zapečená s bramborem paprikou a sýrem si vás získá. Jednak je recept na přípravu velmi snadný a jednak je tento pokrm velmi chutný. Přesvědčte se sami. Tip: Pokud nemáte rádi brambory, nahraďte je těstovinami. Na chuti pokrm určitě neztratí.     Pro 3 mlsouny: Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Uvaříme v [...]
    • testoviny-s-cuketou-citronem-a-medvedim-cesnekem

      Těstoviny s cuketou, citrónem a medvědím čenekem

      Chutnají vám těstoviny všeho druhu? Využijte sezóny medvědího česneku a pochutnejte si na této skvělé kombinaci. S omáčkou z cukety, smetany, citrónu a medvědího česneku budete slavit úspěch u všech strávníků. Dáte si?     Pro 4 mlsouny: Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a uvaříme v ní těstoviny do měkka. Cuketu nakrájíme [...]
    • testoviny s tunakem a piniovymi orechy

      Linguine s tuňákem, koprem a piniovými ořechy

      Hledáte recept na rychlé, chutné a syté jídlo? Hledáte správně v italských receptech. Těstoviny s tuňákem, piniovými ořechy, koprem a parmezánem uvaříte za dvacet minut a o tom, že si pochutnáte, nemůže být pochyb. Na ingrediencích nešetřete. Kvalitní těstoviny, stejně jako tuňák jsou pro dobrý výsledek naprostou nutností.   Pro 4 mlsouny: Těstoviny uvaříme ve [...]
    • italska cockova polevka

      Italská čočková polévka s těstovinami

      Ochutnejte čočkovou polévku po italsku. Od „české čočkovky“ se liší tím, že se do ní přidává i mrkev, celer a především rajčata. Podává se s těstovinami, jako třeba trofie. Trofie nebo také trofiette jsou těstoviny původem z Ligurie. Jsou rolovány do zakrouceného, červovitého tvaru. Podávají se nejčastěji s bazalkovým pestem. K jejich výrobě není zapotřebí [...]
    • orechova focaccia

      Ořechová focaccia

      Focaccia je italský pečený chléb podobající se pizze a je vynikající! Jeho příprava je velmi jednoduchá a snadno si ji osvojí i lajk. Focaccia se ochucuje olivovým olejem, solí a někdy i bylinami, ořechy, cibulí, sýrem či masem. Lze ji použít jako příloha k mnoha jídlům, nebo jen tak. My ji máme rádi i na [...]
    • cantuccini

      Vánoční cantuccini

      Cantuccini také nazývané jako cantucci, giottini nebo Bistotti di Prato jsou křupavé sladké „suchárky“ pocházející z toskánského Prata. Jsou velice oblíbené nejen v celém Toskánsku, ale v celé Itálii. Jsou typické svou tvrdostí (připomínají suchary) a také tím, že se pečou dvakrát. Konzumují se jako sváteční dezert a namáčejí se do čaje, kávy či dezertního [...]
    • kure cacciatore

      Kuře cacciatore

      Pollo ala cacciatore je italské kuřecí maso po myslivecku. Příprava je velmi jednoduchá. V podstatě se všechno dá na pánev a poté do jednoho pekáčku a je to. Co kuchař, to jiná receptura. Někdo přidává bobkový list a jalovec, jiný rajčata a houby. Tak se nebojte, popusťte uzdu vaším chutím a experimentujte.   Pro 4 [...]
    • velikonocni kolac

      Italský velikonoční koláč – torta pasqualina

      Stejně jako se u nás Velikonoce linou v duchu hodování s rodinou a přáteli u spousty jídla a pití u slavnostně prostřené tabule, je tomu tak i v Itálii. Co takhle se v Itálii inspirovat a zkusit letos namísto velikonoční nádivky připravit italský velikonoční koláč? Je lahodně lehký a moc dobrý. Tento slaný velikonoční koláč [...]
    • rizoto z medvediho cesneku s krevetami

      Chřestové rizoto s medvědím česnekem a krevetami

      Sezóna medvědího česneku je tu! Neváhejte a vydejte se pro něj do lesa než jej natrhají jiní, nebo než začne kvést. Proč jíst medvědí česnek? Medvědí česnek se přímo nabízí k jarním očistným kúrám. Má stejné aroma a podobnou chuť jako klasický česnek, výhodou ale je, že konzumenta pak neprovází žádný zápach. Medvědím česnekem v [...]
    • rajcata na sugo

      Sugo na pizzu

      Chystáte se upéct pizzu s rajčatovým základem, ale nemáte žádné sugo, kterým byste těsto potřeli? Nemusíte pro něj utíkat do obchodu, hravě jej zvládnete připravit sami. Potřebovat budete jen rajčatové pyré nebo passatu (Rajčatové pyré si doma můžete pomocí mixéru vyrobit z loupaných rajčat v plechovce.), česnek, sůl, cukr, olivový olej a případně byliny jako [...]
    • husta polevka s testovinami a fazolemi

      Hustá polévka s těstovinami a fazolemi – Pasta e fagioli

      Na tento pokrm musíte dostat chuť den předem, je totiž potřeba namočit alespoň na 12 hodin fazole. Čekání a sbíhání slin stojí za to, výsledkem je skvělá vydatná polévka. Pasta e fagioli vypadá tak trochu jako těstoviny i jako polévka, ale každopádně je to v Itálii vydatný předkrm a některým vystačí jako hlavní chod. Polévka [...]
    • ribollita

      Ribollita – toskánská zeleninová polévka s chlebem

      Uvařte si známou toskánskou zeleninovou polévku. Název polévky je odvozen od slova bollire. Bollire znamená v italštině vařit a předpona ri- znamená znovu. Ribollita je tedy znovu vařená polévka. Název napovídá způsob přípravy, polévka se jeden den uvaří a druhý den se znovu povaří i s chlebem, který se v ní přes noc rozležel. Polévka [...]
    • zapecene tortelloni

      Zapečené tortelloni s brokolicí

      Tortelloni jsou plněné těstoviny prstencovitého tvaru jako tortellini, ale jsou větší. Pocházejí z italské provincie Bologna a o jejich vzniku existuje několik pověstí. Jedna z nich vypráví, jak do místního hostince přijeli Venuše s Jupiterem. Oba byli po celodenních bojích mezi Modenou a Bolognou unavení, hodně toho snědli a vypili a poté spolu odešli na [...]
    • houbove risotto

      Houbové risotto

      Základem italského risotta je speciální rýže. Tato rýže má krátká zrna a hodně škrobu, právě ten zajistí, že se nerozvaří. Nejpoužívanějšími druhy jsou Arbolio, Carnaoli a Vialone Mano. V tomto receptu z kuchařské školy Chefparade je použit druh Arborio pojmenovaný podle města Arborio v údolí řeky Pádu, kde se hojně pěstuje. A výsledek je prostě fantastický! [...]
    • masove koule

      Penne s masovými koulemi

      Máte rádi těstoviny? A jejich kombinaci s masem? Pochutnejte si na těchto skvělých masových koulích s rajčatovou omáčkou a vraťte se v myšlenkách na dovolenou v Itálii. Nezapomeňte na petrželku, ta dodá těstovinám skvělý šmrnc. Pokud si rádi k jídlu dáte víno, vhodný je Cabernet Savignon či Ryzlink vlašský.   Pro 4 mlsouny: Troubu předehřejeme [...]
    • rajcatova polevka

      Rajčatová polévka, která vám připomene vůni Itálie

      Máte rádi rajskou polévku jak českou, tak tu italskou? Pak zkuste její další obměnu podle tohoto receptu. Přidejte do ní nalámané špagety, černé olivy a také kapary. Že vás tato kombinace v polévce překvapuje? Opravdu nemusí, výsledek je výborný a vy si tak na talíři připomenete Vaši italskou dovolenou. Pokud budete polévku podávat dětem, raději [...]
    • penne bolognese

      Penne bolognese

      Máte rádi italskou kuchyni a rádi ji všelijak obměňujete? Pak zkuste tyto zapečené penne ala lasagne. Nejen lasagne jsou vhodné k zapékání s masem. Vzpomeňte na české zapékané těstoviny. Když do nich přidáte v Itálii tolik oblíbený lilek a cuketu. Budete se jen olizovat. Připravit tyto zapečené penne s rajčatovou směsí zvládne i naprostý začátečník, [...]
    • rybi linguine

      Rybí linguine, ta pravá Itálie na Vašem talíři

      Nedostanete se do Itálie a jejich vynikající kuchyně se vzdát nechcete? Nevadí, nemusíte. Připravit si jejich báječná jídla zvládnete i ve vaší kuchyni. Ochutnejte třeba tyto vynikající rybí linguine. Na ingrediencích nešetřete, čím kvalitnější budou, tím více se chuť vašeho talíře bude podobat tomu pravému italskému. Hlavně se neošiďte na rybím mase. Víte, jak poznat [...]
    • margherita

      Pizza Margherita

      Máte chuť na opravdu dobrou pizzu? Pak si ji připravte doma sami – vůbec to totiž není složité. Jak má taková správná pizza vypadat, stanovila už v roce 1986 Asociace neapolské pizzy a pravili, že musí být pečená v klenuté peci, pec musí být vytápěna dřevem, mouka musí být hnětena rukou a rukou musí být [...]
    • teleci jatra

      Telecí játra po benátsku

      Fegato di vitello alla veneziana je typický pokrm pro oblast italských Benátek. Jako příloha se k němu podávají placky z polenty či polentová kaše. Byť je polenta skromným a prostým jídlem, hraje v benátské kuchyni velmi důležitou roli. Možnosti jejích úprav je přehršel. Je možné ji konzumovat teplou, studenou, opečenou, smaženou a to od snídaně po dezert.   [...]
    • zaletti

      Zaletti

      Kukuřice je jednou z nejvýnosnějších plodin světa. Z kukuřičné mouky se peče chléb, v Mexiku placky zvané tortilla, v Rakousku se z ní připravují škubánky, v Rumunsku se z ní připravuje jídlo zvané mamaliga a v Itálii se vaří polenta a pečou se bochánky Zaletti. Zaletti jsou klasické benátské sladké bochánky. Při jejich přípravě se [...]
    • panini

      Caprese panini

      Od hladu nám může pomoct rychlá dobrota – panini. Jak název napovídá, jedná se o pokrm z Itálie. Právě italské bary, rychlá občerstvení nabízejí nejen výtečné espreso, ale podávají i panini. Tyto mnohdy velmi bohaté výtvory s bujnou fantazií obkládají kombinacemi salámu, sýra, rajčat, šunky, sardelek, krevet a dalších lahůdek. Podle toho, co je místní [...]
    • bramborove svestkove knedliky

      Bramborové švestkové knedlíky

      Bramborové švestkové knedlíky (Gnocchi con le Prugne) jsou pokrmem pocházejícím z oblasti Alto Adige a Trentino. Pěstování brambor zde má totiž dlouhou tradici. Někteří dokonce tvrdí, že místní lidé byli první, kdo se s hlízami spřátelili. Brambory zde mají mnohostranné využití a dlouhou dobu byly hlavní součástí kuchyně této oblasti. Pekl se z nich chleba, [...]
    • Pečený sýr

      Frico – pečená sýrová placka

      Frico je typický pokrm v italském Karnsku. Jedná se o sýrovou placku, která se na pánvi opéká tak dlouho, až ztvrdne a je krásně křupavá. Lze ji různě vylepšovat dalšími přísadami. Způsobů jak připravit frico je nesmírně mnoho. Takřka každá zdejší vesnice má vlastní předpis. Dříve tyto placky sloužily jako základní strava pastýřů a dělníků. [...]
    • Těstoviny po italsku

      Farfalle aglio e olio s cuketou

      Znáte to, po celém dni jste unaveni, ale žaludek si nedá pokoj a hlásí se o svá práva. Nezbývá, než se mu podvolit a připravit něco k snědku. Naštěstí existuje italská kuchyně, která nabízí velice rychlé řešení. Stačí najít doma cuketu, česnek, těstoviny a trochu parmezánu. V receptu je psaná i parmská šunka, pokud ji ale doma [...]
    • involtini

      Krůtí involtini s lahodnou nádivkou

      Masové závitky involtini vám prodají skoro v každém italském řeznictví. Jsou to tenké malé plátky hovězího nebo telecího masa, naplněné a lehce obalené ve strouhance. Doma je pak vložíte na pár minut trouby, a šťavnaté mlsání má za pár minut připravené. Jelikož česká řeznictví tyto závitky zatím nenabízí, musíme si je připravit doma sami. Má [...]
    • ravioli s krevetami

      Ravioli plněné ricottou a dýní

      Ke konci října bezesporu patří recepty, jímž vévodí dýně. Neznamená to ale, že musíte vařit jen dýňovou polévku. Vynikajících receptů, kde je dýně hlavní surovinou je přehršel, a to i u italské kuchyně. Krevety, dýně a ricotta – o nich je následující recept, který musíte vyzkoušet. Z těsta nemusíte vyrobit ravioli, záleží jen na vás, [...]
    • fegato con spinaci

      Fegato con spinaci

      Fegato con spinaci je pokrm typický pro Itálii. Jako většina receptů pocházející z této slunné země je v cukuletu hotový. Používá se do něj Coppa di parma. Coppa je sušená syrová vepřová krkovička nebo plec. Prosciutto crudo je sice populárnější, ale coppa je výraznější chuti i vůně. Krájí se stejně jako prosciutto na velmi tenké plátky a [...]
    • dabelske kure

      Pollo alla diavola

      Název pokrmu pocházejícího ze severu Itálie, pro který je typické pěstování citrónů by se dal přeložit jako ďábelské kuře. Kdo nemá rád příliš ostrá jídla, může ubrat na chilli papričkách a jeho chuť tak zjemnit a zdostupnit dětem. Rozhodně však neměňte složení bylinek, ty dodávají kuřeti typickou italskou chuť. Jako přílohu můžete podávat čerstvou ciabattu [...]
    • gnocchi se zelim

      Domácí gnocchi s červeným zelím

      Gnocchi, drobné knedlíčky původem z Itálie jsme vám představili již minulém receptu. Jako příloha se používají pravděpodobně již od římských dob. Do okolních zemí se gnocchi dostaly při expanzi římské říše a každá země si pochopitelně osvojila svoji specifikaci. Jejich základem bývají však vždy ricotta, mouka a brambory. Dalšími surovinami se liší podle oblasti. Zatímco [...]
    • jarni rizoto

      Risotto primavera

      Máte chuť na italskou kuchyni? Co takhle vyměnit těstoviny za rýži a pochutnat si na rizotu? V názvu stojí jarní rizoto, nenechte se zmást, všechny surovine lze hravě sehnat i nyní, a tak nic nestojí v cestě. Pro tento recept se nejvíce hodí rýže Arborio patřící ke krátkozrnné odrůdě asijské rýže seté japonského typu. Tato odrůda na [...]
    • antipasti

      Pečená zelenina s bůvolí mozzarellou

      Tento zeleninový pokrm by Italové zařadili do antipasti. Antipasti jsou předkrmy, které se podávají buď jednotlivě, nebo formou obloženého stolu. K antipasti se velice často podává pečivo a olivový olej, pečivo se pak namáčí do oleje a pojídá se k předkrmu. Pečená zelenina je v tomto pokrmu doplněná buvolí mozzarellou. Mozzarella je vláčná, lehce pružná [...]
    • ciambotta (1)

      Ciambotta

      Ciambotta je pokrm pocházející z jižní Itálie. Již po staletí si nad ním pochutnávají italští farmáři a postupně se k nim začali přidávat i jiní. Vlastně by se dalo říct, že se jedná o vegetariánský guláš. Ačkoli by někteří z vás mohli nad vegetariánským jídlem ohrnout nos, u tohoto pokrmu se o to ani nepokoušejte. [...]
    • saltimbocca

      Saltimbocca alla romana

      Saltimbocca po římsku je pokrm pocházející z Říma. Velice oblíbeným se stal i ve Španělsku a jižním Švýcarsku. Originální recept je připravován z telecího masa, na který je položen plátek prosciutta a lístky šalvěje. To se spolu s bílým vínem a kvalitním vývarem opeče na pánvi. Název pokrm získal spojením třech slov: saltare – sklákat, [...]
    • trenette ale pesto

      Trenette al pesto

      Trenette je druh těstovin pocházející z Ligurie. Tyto těstoviny jsou ploché, dlouhé a nejvíce se podobají linguine. Nejčastěji se podávají s pestem alla genovese, které se v Janově vyrábí již od počátku 17. století. Spolu s pestem se trenette podávají s fazolemi a brambory. Tato pro některé možná zvláštní kombinace, je opravdu, ale opravdu velmi [...]
    • arancini

      Arancini alla siciliana

      aneb Plněné rýžové pomeranče. Tyto rýžové koule se na Sicílii údajně připravují již od 10. století. Od dob svého vzniku prošly mnohými obměnami a dnes existuje nespočet variant přípravy. Tou nejpůvodnější a na Sicílii dodnes nejoblíbenější je arancini con ragú, a sice verze s ragú a hráškem. Dále se můžeme setkat například  s houbovou náplní, sýrovou, [...]
    • pastiera

      Neapolský velikonoční koláč – Pastiera Napoletana

      Pastiera Napoletana neboli Neapolský koláč je velice chutný italský tradiční velikonoční koláč. Jedna z legend praví, že jedna z neapolských jeptišek chtěla připravit koláč s vůní květů pomerančovníku, který rostl v zahradách kláštera. Smíchala hrstku pšenice, ricottu, vejce, vodu, která na květech zůstala, přidala voňavé koření a Pastiera byla na světě. Tento koláč s více [...]
    • teleci morkova kost

      Osso buco

      Osso buco je tradiční italský pokrm, který je specialitou severní  Itálie z oblasti okolo Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. I když v tomto receptu je díra nežádoucí. Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolena (nejlépe zadního) uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy. Kost [...]
    • amtriciana

      Bucatini all’Amatriciana

      Recept pochází z italského města Amatrice v provincii Rieti, kde se jím původně živili pastýři. V této době se do něj nepřidávávaly rajčata, ale jen pecorino a guanciale. Postupem času byl obohacen o rajčata. Guanciale je slanina vyráběná z vepřového líčka nebo laloku. Guanciale je neuzená a připravuje se tak, že se nechá po dobu [...]
    • panettone

      Panettone

      Panettone je typickým italským sladkým pokrmem. Tato specialita pochází z města Milán a podává se tradičně na Vánoce. Panettone je ale natolik oblíbené, že se často podává k ranní kávě, nebo k pohoštění návštěv se sklenkou likéru. První doklady o tom, že se o určitých náboženských svátcích jedl zvláštní chléb, pocházejí z 11. století. Podle [...]
    • gnocchi

      Batátové gnocchi se šalvějí a parmezánem

      “Typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu”, tuto definici z legendárního filmu Pelíšky zná snad každý. Gnocchi (čtěte ňoki) jsou drobné knedlíčky původem z Itálie. Jako příloha se používají pravděpodobně již od římských dob. Do okolních zemí se gnocchi dostaly při [...]
    • italske sodo

      Zabaglione

      V Benátkách i ve Florencii vás budou ujišťovat o tom, že právě na jejich území tento dezert vznikl. O původu tohoto dezertu se však traduje následující legenda. Koncem 15. století se stal čestným korouhevníkem města Orvieta vojevůdce Paolo Baglioni. Při jedné z četných bitev oblehl pevnost Scandiano a přikázal vojsku získat potraviny na venkovských farmách. [...]
    • spagety s orechy

      Špagety s vlašskými ořechy

      Vlašské ořechy jsou symbolem Vánoc a zimy. Právě říjen je však obdobím, kdy “vlašáky” dozrávají. Toho je třeba využít, protože vlašské ořechy jsou přímo studnicí zdraví prospěšných látek. Vlašské ořechy jsou doslova nabité cennými látkami. Obsahují zejména rostlinné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny E, B6, rostlinné steroly, vlákninu, polyfenoly, draslík, hořčík, bílkoviny, vlákninu a arginin. Tyto [...]
    • polivka pavese

      Zuppa alla Pavese

      Zuppa Pavese je jednoduchá a velice výživná polévka pocházející z Lombardie, z oblasti Pávie. Traduje se, že ji prvně připravila žena farmáře pro králeFrancise I. zValoise v roce 1525. Tento francouzský král žádal o pomoc a azyl poté, co byl po prohrané bitvě u Pavie zajat králem Karlem V. Vyčerpaný a hladový král našel útočiště [...]
    • kulate testoviny se syrem

      Cannelloni s mozzarellou

      Každý mlsoun ví, že těstoviny pocházejí z Itálie. Málokdo však ví, že první písemná zmínka se objevila už v 1. století n.l., a to Apiciově knize, kde je popsaná příprava masa a ryb, které jsou obložené těstovinami. Další historický záznam pak pochází z 12. století. Od tohoto období se pak zmínky o těstovinách s pravidelností. Canelloni lze popsat [...]
    • italska minestro

      Minestrone

      Původně byla součástí chudé kuchyně a šlo o velmi skromné jídlo, které se podávalo namísto hlavního jídla. Dnes celosvětově uznávaná osvěžující zeleninová polévka. Název je tvořen italským slovem minestra, v překladu polévka, a příponou -one, ta naznačuje, že jde o velkou polévku. Velká proto, že je velice zdravá, silná a sytá a že již není [...]
    • varena smetana

      Panna Cotta – recept

      Dezert panna cotta právem patří k chloubám italské kuchyně. Jak přesně vznikla jeho receptura nebo kdo ho připravil jako první, není známo. Přesto je populární na celém světě. Kouzlo jazyku lahodícímu dezertu, původem z oblasti Piedmont, spočívá v jednoduchosti. Základní recept na panna cottu je bez příchuti, ale je možné do základu přidat trochu medu, [...]
    • Melanzane alla parmigiana

      Melanzane alla parmigiana

      aneb Zapečený lilek s mozzarelou a rajčaty je tradiční italské jídlo, které si ve světě našlo velkou popularitu. Opět není zcela jasné odkud přesně pochází. O jeho původu se snad odjakživa dohadují tři italské regiony: Emilia Remagna, Sicílie a Kampánie. I když by se podle přídomku Parmigiana mohlo zdát, že pochází z Parmy. Nejedná se [...]
    • Bruschetta

      Bruschetta

      Pokud milujete olivový olej, pak je to další pokrm, kterým potěšíte vaše chuťové buňky. Jeho příprava je velice jednoduchá a zvládne ji i laik. Bruschetta (čtěte: brusketa) pochází ze slova bruscare, což v překladu znamená opečeno na uhlí. Takže bruschetta je vlastně topinka na česneku (avšak z bílého chleba) podávaná s rajčaty, bazalkou, olivovým olejem [...]
    • tiramisu

      Tiramisu

      Tiramisu, pochází z italského Toskánska, občas se mu říká i Toscan Trifle: Toskánská maličkost. Dezert prvně spatřil světlo světa ve městě Siena při příležitosti návštěvy vévody Cosimo de’Medici III, kde jej pro něj vytvořili místní kuchaři. Po této události se mu říkalo „zuppa del duca“. Dezert vévodu tak uchvátil, že si jeho recept odvezl s sebou [...]
    • safranove rizoto

      Šafránové rizoto

      Traduje se, že milánský ikonář používal šafrán jako barvivo, aby byly barvy jasnější. Místo uspěchu však sklízel posměch. Mladík se však nenechal odradit a šafrán použil k obarvení a dochucení rýže podávané na svatbě jeho mistra. Tímto počinem si získal obdiv i uznání. O tomto chuťovém zpestření se hodně povídalo a za nedlouho se rozšířilo [...]
    • Carbonara_by_Delinquente

      Spaghetti alla carbonara

      Tak jako tomu bývá u většiny pokrmů i původ těchto těstovin je nejasný a existuje mnoho mýtů, kde jejich receptura vznikla. Jejich název je odvozen od slova carbonaro, což je italské označení pro uhlíře. Někteří tvrdí, že tento pokrm byl kvůli jeho vydatnosti připravován k snídani právě uhlířům. Etymologové zase říkají, že termín „uhlířské špagety“ [...]
    • Lasagne

      Lasagne

      Lasagne jsou ploché, široké a dlouhé nudle, které se používají k vrstvení do zapékací mísy. Na trhu jsou běžně k dostání v sušené podobě jako polotovar a jejich příprava tedy není vůbec složitá. Pokud jste však šikovní, pak si je připravte sami. Stačí postupovat podle návodu. Původ názvu těchto těstovin je docela zajímavý. Je odvozen od řeckého slova [...]
    • spageti_carbonara

      Špagety Carbonara

      Špagety carbonara patří mezi typický italský pokrm, kde je velmi populární. Název těchto těstovin je odvozen od slova carbonaro, což je italské označení pro uhlíře. Někteří etymologové totiž tvrdí, že tento pokrm byl kvůli jeho vydatnosti připravován k snídani právě uhlířům před tím, než se vydali do práce. Jiní zase říkají, že termín „uhlířské špagety“ vznikl [...]

    3 Reakce na Špagety Carbonara

    1. Jiřina Siberová napsal:

      Dobrý den, chtěla jsem se zeptat u tohoto receptu je „pánev odstavíme a přidáme vyšlehané žloutky“ a již nezahříváme? To zůstanou ty žloutky v hotovém pokrmu syrové? Děkuji za odpověď Siberová

      • redakce napsal:

        Dobrý den, ano, žloutkovou směs stačí pouze krátce promíchat se špagetami. Promícháme je ideálně, až když je sporák vypnutý – pouze aby se vejce prohřála a ihned podáváme. Pokud byste je ještě déle vařila, pokrm by se vysušil a připomínal by omeletu.
        Ddejte tedy na to, abyste vždy používala čerstvá vejce.
        Děkujeme, že mlsáte s mlsáníčkem.

    2. Pavel napsal:

      Na opečenou slaninu je možno přidat kelímek smetany a nechat trochu zredukovat a pak vše smíchat. Už to sice není originál, ale luxusně to těstoviny zjemní.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    *

    Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>